Ε.Ε.: Καθυστέρηση της απόφασης για το Κόσοβο

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 12:35
A- A A+

Μέχρι τις αρχές της Ανοιξης ενδέχεται να καθυστερήσει η εξεύρεση λύσης για τον καθορισμό του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, αμέσως μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών στη Σερβία στις 20 Ιανουαρίου του 2008.

«Η τελική λύση θα αναβληθεί μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Η σημερινή κατάσταση δεν είναι ανεκτή», δήλωσε ο Ολι Ρεν στην φινλανδική εφημερίδα «Uutispaiva Demari».

Η Ανοιξη μπαίνει στις 21 Μαρτίου και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν σε κρίσιμη σύνοδο στη Σλοβενία στις 28 και 29 Μαρτίου.

Οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία θα καθορίσουν εάν ο φιλοευρωπαίος Μπορίς Τάντιτς θα επανεκλεγεί ή εάν η εξουσία θα περάσει στον εθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι που δικάζεται για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Ολι Ρεν δεν αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καθυστερήσει μια απόφαση για το Κόσοβο, ωστόσο ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν αυτήν την εβδομάδα ότι εάν καθορισθεί επισήμως η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών στη Σερβία, θα αποφύγουν να λάβουν μια απόφαση για το Κόσοβο, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εθνικιστική στροφή στη Σερβία.

Η ηγεσία του Κοσόβου ανακοίνωσε από την πλευρά της πριν από λίγες ημέρες ότι δεν θα προχωρήσει μονομερώς στην κήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά θα συντονίσει τις ενέργειές της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή