Σύνορα η ασφάλεια δεν γνωρίζει

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 10:00
UPD:10:09
Twitter/Ευρωπαϊκή Επιτροπή
A- A A+

Από την έντυη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Ένα μεγάλο και θετικό βήμα έγινε χθες για την ενίσχυση της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, μία εξέλιξη που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας, λόγω των γνωστών προβλημάτων στα ανατολικά της σύνορα.

Χθες τέθηκε σε ισχύ η ενισχυμένη εντολή του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία της παρέχει την επιχειρησιακή ικανότητα και τις εξουσίες που απαιτούνται για την αποτελεσματική στήριξη των επιτόπου 115.000 υπαλλήλων των κρατών-μελών. Από τον Ιανουάριο 2021 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής θα διαθέτει το δικό του μόνιμο σώμα συνοροφυλάκων, το οποίο θα είναι έτοιμο να αναπτυχθεί όταν και όπου χρειάζεται. Το μόνιμο σώμα αναμένεται να έχει στελεχωθεί πλήρως με 10.000 συνοροφύλακες έως το 2024.

 Βάσει του νέου κανονισμού που τέθηκε από χθες σε ισχύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής έχει ισχυρότερη εντολή όσον αφορά τις επιστροφές και θα είναι σε θέση να συνεργάζεται στενότερα με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που βρίσκονται εκτός της άμεσης γειτονίας της Ε.Ε., με την επιφύλαξη της σύναψης συμφωνίας με τις ενδιαφερόμενες χώρες. Πρόκειται για μέτρα που αναμένεται να ενισχύσουν τη θέση της χώρας μας, αφού η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος αποκτά μια πιο ευρωπαϊκή διάσταση, κάτι που επεδίωκε μετ’ επιτάσεως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. 

Κρίσιμα ωστόσο ζητήματα παραμένουν η σύναψη συμφωνιών με τις τρίτες χώρες, αλλά και η ταχύτητα υλοποίησης των αποφάσεων ενίσχυσης του Οργανισμού, καθώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα διογκώνεται είτε συζητάμε για τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε για τα νοτιοδυτικά. Συνεπώς έχουν ιδιαίτερη σημασία οι επισημάνσεις του αντιπροέδρου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, ότι οι προσπάθειες της Ε.Ε. θα επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν την ταχεία ανάπτυξη του μόνιμου σώματος και στο να βοηθήσουν τον Οργανισμό να αναλάβει γρήγορα τα νέα του καθήκοντα, ώστε να μπορεί να συνδράμει επί τόπου τα κράτη-μέλη, σταθερά, αξιόπιστα και με πνεύμα αλληλεγγύης.

Είναι γεγονός ότι με την ενίσχυση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής τα ευρωπαϊκά σύνορα αποτελούν πλέον θέμα κοινού ενδιαφέροντος εκ των πραγμάτων. Η Ελλάδα περιμένει πολλά από την κοινή πρωτοβουλία του κ. Σχοινά και της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Τζοχάνσον, προκειμένου ο Οργανισμός να αναλάβει ουσιαστική δράση στα σύνορά μας γιατί οι καιροί ου μενετοί...  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή