Το πράσινο φως εκ μέρους της Τουρκίας αποφάσισε εν τέλει να δώσει στα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Παρά τις μεταξύ τους έντονες διαφωνίες, οι αρχηγοί των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» τους και αναγνώρισαν για πρώτη φορά την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως «πρόκληση».
Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία. «Αυτό είναι ένα τεράστιο επίτευγμα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την περιοχή, επειδή διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών μας», δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.
Η Τουρκία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ασκήσει βέτο στο σχέδιο του ΝΑΤΟ, έως ότου λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη στην επίθεση στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από τη Σύνοδο των ηγετών στο Ουάτφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική», που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».
Όπως ανέφερε χθες το Reuters, o Αμερικανός πρόεδρος πιθανότατα θα αναχωρούσε με «γεμάτες αποσκευές». Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμενόταν να συμφωνήσουν σε έναν νέο προϋπολογισμό 2021-2024 που θα μειώσει τη συνεισφορά των ΗΠΑ και παράλληλα να εγκρίνουν μια νέα στρατηγική για την παρακολούθηση της αυξανόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας της Κίνας για πρώτη φορά – επίσης βασική ανησυχία των ΗΠΑ.
Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προφανώς ανησυχούν περισσότερο να κρατήσουν ικανοποιημένο τον Ντόναλντ Τραμπ παρά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σχολίαζει το Bloomberg.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ, AFP, Bloomberg