Θα τα εκατοστίσει;

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 07:09
UPD:07:09
REUTERS/Kevin Lamarque
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Αντί για μεγαλειώδεις εορτασμούς, τα 70χρονα του ΝΑΤΟ βρίσκουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία διχασμένη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που είχε δηλώσει πρόσφατα πως το ΝΑΤΟ «είναι κλινικά νεκρό».

«Κανένας δεν χρειάζεται το ΝΑΤΟ περισσότερο απ’ ό,τι η Γαλλία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος πριν αρχίσει η διήμερη σύνοδος κορυφής στο Λονδίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου χθες να πει πως «βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί», φέρνοντας στον νου την κρίση του 1966 και την απόφαση του τότε προέδρου στρατηγού Ντε Γκολ να αποσύρει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

 H αντιπαράθεση τότε Ουάσιγκτον-Παρισιού δεν έθεσε ωστόσο σε αμφισβήτηση το ΝΑΤΟ, που συνέχισε να παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον εν εξελίξει Ψυχρό Πόλεμο.

Η αντιπαράθεση Τραμπ-Μακρόν για τον ρόλο της Συμμαχίας συμπίπτει με την όξυνση ενός ακόμη εμπορικού μετώπου. Η επιβολή από γαλλικής πλευράς ψηφιακού φόρου στις αμερικανικές πολυεθνικές της υψηλής τεχνολογίας έχει εξοργίσει τον Αμερικανό πρόεδρο που απειλεί με τιμωρητικούς δασμούς έως και 100% τις ύψους 2,4 δισ. δολαρίων εισαγωγές από τη Γαλλία σαμπάνιας, τσαντών, τυριών και άλλων προϊόντων.

Από τα πυρά Τραμπ δεν γλίτωσε ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, παρότι πήρε αποστάσεις από τη «νεκρολογία»

Μακρόν για το ΝΑΤΟ, υποσχόμενη συμμόρφωση της Γερμανίας στην απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ έως το 2030.
Το ΝΑΤΟ επιβίωσε της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου το 1990, παραμένοντας σημαντικός πυλώνας των ευρωατλαντικών θεσμών. Η νέα ψυχρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, το φιάσκο αντιμετώπισης της κρίσης στη Συρία και γενικότερα οι ανοικτές πλέον αντιπαραθέσεις των κυρίαρχων δυνάμεων της Συμμαχίας εγείρουν ερωτηματικά για το αν θα επιβιώσει και πώς.

«Είναι παρά πολύ πιθανό το ΝΑΤΟ να γιορτάσει τα 100 του γενέθλια το 2049. Αλλά αν η σύνοδος του Λονδίνου εξελιχθεί σε μία πρωτοφανή ανάδυση συγκρούσεων μεταξύ συμμάχων, θα μπορούσε να περάσει στην ιστορία ως η απαρχή του τέλους του ΝΑΤΟ», έγραφε προ ημερών στη Le Monde ο Μπρούνο Τερτέ, του γαλλικού Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή