Σύνοδος ΝΑΤΟ: Κόντρα Τραμπ-Μακρόν μπροστά στις κάμερες

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 20:31
UPD:20:58
REUTERS/POOL
A- A A+

Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν ήλθαν σε αντιπαράθεση μπροστά τις κάμερες για το μέλλον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αλλά και για άλλα θέματα στα οποία διαφωνούν οι δύο ηγέτες, λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στον Γάλλο ομόλογό του για τους «πολύ άσχημους» χαρακτηρισμούς για τη Βορειοατλαντική συμμαχία, την οποία ο Μακρόν έχει χαρακτηρίσει «εγκεφαλικά νεκρή».

Η κόντρα μπροστά στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της επετειακής συνόδου για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ, είναι ενδεικτική της δύσκολης σχέσης μεταξύ των δύο ηγετών. Στη διάρκεια δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους σε συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου, Τραμπ και Μακρόν άρχισαν στην αρχή με ευγενικό τρόπο να παραθέτουν τις αντίθετες απόψεις τους για το μέλλον της συμμαχίας. Γρήγορα όμως η συζήτηση «άναψε», όταν ο Τραμπ κάλεσε τον Μακρόν να πάρει πίσω κρατουμένους του Ισλαμικού Κράτους που έχουν αιχμαλωτισθεί από αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία. «Θα θέλατε ορισμένους μαχητές του ISIS;», ρώτησε ο Τραμπ. «Θα μπορούσα να σας τους δώσω, μπορείτε να πάρετε όποιον θέλετε», συνέχισε προκλητικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

CNN

«Ας είμαστε σοβαροί», απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Τραμπ έχει παραπονεθεί επανειλημμένως ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να δεχθούν επιστροφή πολιτών που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Στη συνέχεια, αφού ο Μακρόν συνέχισε να ασκεί κριτική στην Τουρκία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας και για την ανάπτυξη του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 υπερασπίσθηκε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τώρα πολεμούν εναντίον εκείνων που πολεμούν μαζί μας, που πολέμησαν μαζί μας, στο πλευρό μας, εναντίον του ΙSIS, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος για την Τουρκία. Και διερωτήθηκε εάν η Τουρκία θα μπορούσε να μείνει στο ΝΑΤΟ ενώ έχει επιλέξει τους ρωσικούς S-400.

O Aμερικανός πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα, που έστρεψε τον Ερντογάν προς τη Μόσχα, αρνούμενος να πωλήσει στην Τουρκία το πυραυλικό σύστημα Patriot.

«Η Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα ήθελε το σύστημα Patriot», υποστήριξε ο Τραμπ. «Είναι δική τους η απόφαση»., παρενέβη ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στη δήλωση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ότι το ΝΑΤΟ είναι «κλινικά νεκρό», επισημαίνοντας ότι η Συμμαχία πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο στόχος της. Σχολίασε μάλιστα ότι οι σύμμαχοι δεν μπορούν ούτε καν να συμφωνήσουν ποιος είναι ο σύγχρονος ορισμός της τρομοκρατίας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή