Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τον πρωθυπουργό της Μάλτας να παραιτηθεί

Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 15:23
UPD:15:25
REUTERS/YARA NARDI
A- A A+

Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ εισηγήθηκε η επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκεται στη χώρα για να εξετάσει την εφαρμογή του κράτους δικαίου μετά το σκάνδαλο για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.

Ο Μουσκάτ έχει υπερασπιστεί τη διαχείριση της έρευνας για τη δολοφονία της δημοσιογράφου και έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί τον επόμενο μήνα για να δώσει χρόνο στο Εργατικό Κόμμα να επιλέξει νέο ηγέτη.

Η Σόφι Ιν΄τ Φελντ όμως, η οποία ηγείται της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μάλτα, δήλωσε ότι δεν έχει πεισθεί μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Μουσκάτ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Όουεν Μπονίτσι.

REUTERS/VINCENT KESSLER

«Πιστεύω ότι όλοι παραδέχονται, περιλαμβανομένου του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι έχει διαπράξει ορισμένα σοβαρά σφάλματα κρίσης και θα έλεγα ότι το να παραμείνει περισσότερο από όσο χρειάζεται είναι ακόμη ένα σφάλμα κρίσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ούτε ο Μουσκάτ ούτε ο Μπονίτσι έκαναν σχόλιο μετά τις συνομιλίες τους με την αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που έχει χαρακτηρισθεί «ένα WikiLeaks από μόνη της», δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της το 2017.

Η δημοσιογράφος είχε αναλάβει το κομμάτι για τη Μάλτα της δημοσιογραφικής έρευνας των Panama Papers και είχε ανακαλύψει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παναμαϊκές εταιρείες που ανήκαν στον τότε υπουργό Ενέργειας (και σημερινό υπουργό Τουρισμού) Κόνραντ Μίτσι και στον διευθυντή του γραφείου του Μουσκάτ λάμβαναν πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως από μία εταιρεία του Ντουμπάι, την 17Black, για αδιευκρίνιστες υπηρεσίες.

Η αστυνομία απήγγειλε το Σάββατο κατηγορίες κατά του Γιόργκεν Φένεκ, του πλουσιότερου επιχειρηματία της Μάλτας και ιδιοκτήτη της 17Black, κατηγορίες για συνέργεια στην δολοφονία. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι μέλη του στενού κύκλου του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ είναι οι εντολείς της δολοφονίας.

Η οικογένεια της δολοφονημένης δημοσιογράφου και επικριτές της κυβέρνησης ζητούν την άμεση παραίτηση του Μουσκάτ, λέγοντας ότι παραμένοντας προστατεύει φίλους και συνεργάτες από την έρευνα. Ο ίδιος το αρνείται.

Το σκάνδαλο έχει ρίξει τη σκιά της αμφιβολίας στα διαπιστευτήρια δημοκρατικότητας της μικρότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η Μάλτα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλοι οφείλουμε να τηρούμε τους ίδιους κανόνες και μπορούμε να συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνον εάν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον. Η βάση για την εμπιστοσύνη αυτή δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή», δήλωσε η Σόφι Ιν΄τ Φελντ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή