Άγκυρα: Δεν εκβιάζουμε το ΝΑΤΟ, έχουμε πλήρη δικαιώματα βέτο

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 15:33
UPD:15:35
REUTERS/Francois Lenoir
A- A A+

Κατηγορηματικά απορρίπτει η Τουρκία τα περί εκβιασμού του ΝΑΤΟ, επειδή απορρίπτει το αμυντικό σχέδιό του για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Όπως δήλωσε με νόημα τουρκική πηγή ασφαλείας σήμερα, μία ημέρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, η Άγκυρα έχει πλήρη δικαιώματα βέτο εντός της συμμαχίας.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως η Τουρκία αρνείται να υποστηρίξει ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρι να λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη στην επίθεσή της στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα δήλωσε πως το αδιέξοδο προκλήθηκε επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την υποστήριξή τους από ένα χωριστό αμυντικό σχέδιο για την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα διέταξε τον απεσταλμένο της στο ΝΑΤΟ να μην υπογράψει το σχέδιο και ακολουθήσει σκληρή στάση σε συναντήσεις και ιδιωτικές συζητήσεις, απαιτώντας από τη συμμαχία να αναγνωρίσει ως τρομοκράτες τους μαχητές των YPG με επίσημη διατύπωση, τόνισαν πηγές στο Reuters.

Αυτό όμως, σύμφωνα με την Τουρκία δεν είναι εκβιασμός. «Το ΝΑΤΟ είναι ένας θεσμός όπου η Τουρκία διαθέτει πλήρη δικαιώματα βέτο, πολιτικά και στρατιωτικά και υπάρχουν διαδικασίες εκεί», σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή. «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, δεν εκβιάζει η Τουρκία, μια τέτοια δήλωση είναι απαράδεκτη».

Οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν επίσημη έγκριση όλων των 29 κρατών-μελών για το στρατιωτικό σχέδιο άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης.

Η Τουρκία «κρατά ομήρους τους Ανατολικοευρωπαίους, εμποδίζοντας την έγκριση αυτού του στρατιωτικού σχεδίου, μέχρι να λάβουν παραχωρήσεις», δήλωσε μία από τις διπλωματικές πηγές στο Reuters. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, θα είναι πιο δύσκολο για το ΝΑΤΟ να αναπτύσσει ταχέως τις αμυντικές του δυνάμεις στη Βαλτική και την Πολωνία.

Το σχέδιο για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, που καταρτίστηκε κατόπιν αιτήματός τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, δεν έχει άμεση επίπτωση στη στρατηγική της Τουρκίας στη Συρία, αλλά εγείρει ζητήματα ασφάλειας σε όλα τα σύνορα του ΝΑΤΟ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή