ΟΗΕ - Ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ-Καμία αναφορά σε «απομόνωση» Τουρκοκυπρίων

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007 19:10
A- A A+

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα ψήφισμα (1789) με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, μέχρι τη 15η Ιουνίου 2008.

Στο ψήφισμα δεν γίνεται καμία αναφορά στη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων ούτε καλωσορίζεται η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο σύνολό της.

Τα κυριότερα σημεία του ψηφίσματος είναι:

Το Σ.Α. καλωσορίζει την ανάλυση για τις εξελίξεις επί του εδάφους στην έκθεση του Γ.Γ. στις 3 Δεκεμβρίου 2007 σχετικά με την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, σύμφωνα με την εντολή του.

Το Σ.Α. σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε, υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούν στο νησί, ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 15ης Δεκεμβρίου 2007.

Απηχώντας τη σθεναρή πεποίθηση του Γενικού Γραμματέα ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης επαφίεται πρώτα και κύρια στους ίδιους τους Κύπριους, το ερχόμενο έτος προσφέρει σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για να σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα μέρη στην αναζήτηση μιας συνολικής λύσης και σημειώνοντας ότι ο πρωταρχικός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να βοηθήσουν τα μέρη να φέρουν τη διαμάχη στην Κύπρο και τη διαίρεση του νησιού σε συνολική και διαρκή διευθέτηση.

Καλωσορίζει τις αρχές και αποφάσεις που εμπεριέχονται στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, τονίζοντας ότι μια συνολική συμφωνία βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζονται από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α., είναι και επιθυμητή και δυνατή και ότι θα πρέπει να μην καθυστερήσει άλλο.

Σημειώνει με λύπη την αποτυχία μέχρι σήμερα της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και προτρέπει τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων να δράσουν για την έναρξη της διαδικασίας χωρίς καθυστέρηση ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για πλήρεις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε συνολική και διαρκή διευθέτηση.

Καλωσορίζει τη συμφωνία να επιτραπεί η υποστήριξη των διαδικασιών αποναρκοθέτησης με κονδύλια της Ε.Ε. Προτρέπει σε ταχεία ολοκλήρωση του πρωτοκόλλου μεταξύ των σχετικών πλευρών για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων αποναρκοθέτησης που υπολείπονται με στόχο την ολοκλήρωση της αποναρκοθέτησης στην ουδέτερη ζώνη.

Καλωσορίζει τα προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από αμφότερες τις πλευρές, ως τρόπους δημιουργίας μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ενθαρρύνει για τη σύντομη εφαρμογή τους, ενθαρρύνοντας επίσης πρόοδο σε μέτρα όπως το άνοιγμα περισσότερων σημείων διάβασης, συμπεριλαμβανομένης, και όχι μόνο, της οδού Λήδρας, λαμβάνοντας υπόψη διευθετήσεις που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε υπάρχοντα σημεία διάβασης και επαναβεβαιώνοντας τη σημασία της συνεχιζόμενης διέλευσης της Πράσινης Γραμμής από τους Κύπριους.

Επιπλέον, απηχώντας την ευγνωμοσύνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για τις εθελοντικές τους εισφορές στη χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την παράκλησή του για επιπλέον εθελοντικές εισφορές από άλλες χώρες και οργανισμούς.

Επαναβεβαιώνει ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο, ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της διευθέτησης κι ότι οι διαπραγματεύσεις για επανένωση του νησιού βρίσκονται για πάρα πολύ καιρό σε αδιέξοδο.

Eκφράζει την πλήρη υποστήριξη στη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, σημειώνει με βαθιά ανησυχία την έλλειψη προόδου και καλεί όλα τα μέρη να εμπλακούν αμέσως εποικοδομητικά στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, όπως περιγράφονται στην επιστολή του βοηθού Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. Γκαμπάρι, της 15ης Νοεμβρίου 2006, και να σταματήσουν τις αλληλοκατηγορίες.

Προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν ευελιξία και πολιτική βούληση στους προσεχείς μήνες και να επιδείξουν αξιοσημείωτη πρόοδο ώστε να επιτραπεί η έναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων και επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά του ψηφίσματα για την Κύπρο και ιδιαίτερα το 1251(1999) της 29ης Ιουνίου 1999, καθώς και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα.

Τέλος, καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που προϋπήρχε της 30ής Ιουνίου 2000.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή