«Μονομάχοι» μέσα στην Κομισιόν

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 07:00
REUTERS/POOL New
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Αναδείχθηκε μέσα από τον αυτοσχεδιασμό του Εμανουέλ Μακρόν και τη συναίνεση της Άγκελα Μέρκελ, όπως χαρακτηριστικά είπαν για τη νέα Κομισιόν υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το έργο της οποίας δεν θα είναι καθόλου εύκολο, καθώς καλείται να «πλεύσει μέσα στα ταραγμένα νερά» της γαλλογερμανικής σχέσης.

Αφότου το Ευρωκοινοβούλιο χρειάστηκε εβδομάδες για να ολοκληρώσει τις συνεντεύξεις με τους υποψήφιους επιτρόπους, απορρίπτοντας μάλιστα κάποιους -σε μια ένδειξη ότι η θητεία της Φον ντερ Λάιεν δεν θα είναι άνετη-, έδωσε τελικά την Τετάρτη το πράσινο φως για την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κομισιόν, αν και με έναν μήνα καθυστέρηση. Τα εμπόδια δεν σταματούν εδώ. Οι Πράσινοι, παρότι απείχαν από τη διαδικασία επικύρωσης, πάντα θα ζητούν ολοένα και περισσότερα από την Κομισιόν, ενώ δεν θα είναι διόλου εύκολο το να παραμένουν ικανοποιημένες και οι υπόλοιπες κεντρώες δυνάμεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το αυξανόμενο ρήγμα ανάμεσα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, ακόμη και στη Γερμανία.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κομισιόν δεν θα είναι με το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Γαλλία και Γερμανία, οι δύο χώρες που πρόκειται να οδηγήσουν την Ευρώπη μπροστά μετά το Brexit, δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε σημαντικά θέματα. Ο Μακρόν μπλόκαρε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε. της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ προώθησε σχέδιο για να καταστήσει την Ευρώπη πιο ανεξάρτητη στρατιωτικά από τις ΗΠΑ. Η Γερμανία πρόβαλε αντίρρηση και στα δύο.

Σε μια τέτοια κατάσταση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πολύ πιθανόν να δει τις βασικές προτάσεις της σε αδιέξοδο εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παρίσι και Βερολίνο θα προσπαθήσουν το καθένα να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της Κομισιόν για την προώθηση των πολιτικών τους και το τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό της Κομισιόν για την υποστήριξη των θέσεών τους.

Δύσκολο λοιπόν να επιτευχθεί μια ισορροπία επιρροών στην Ε.Ε., όταν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε βασικά ζητήματα, όπως ο μελλοντικός γεωπολιτικός ρόλος της Ε.Ε., ο βαθμός προσκόλλησής της στο ΝΑΤΟ και οι μεταναστευτικές πολιτικές της, μεταξύ άλλων. Η έλλειψη ευρείας συμφωνίας μεταξύ των ηγετών θα μετατρέψει την περίπλοκη γραφειοκρατία και συνεργασία μεταξύ των θεσμών σε μια σειρά από μικρές εμπλοκές. Ο Μακρόν μπορεί να βοήθησε την Φον ντερ Λάιεν να αναλάβει το ανώτατο αξίωμα της Κομισιόν, όμως δείχνει καθόλα αποφασισμένος να κάνει τη ζωή της δύσκολη μέσα από τις αντιπαραθέσεις του με τη Μέρκελ. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή