Πολύτιμο ντοκουμέντο από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης

Παρουσίαση του βιβλίου «Στης μεταπολίτευσης τα χρόνια» του Μωυσή Λίτση
Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 09:00

Από την τελετή ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, στις 28 Μαΐου 1979.

A- A A+

Παρουσίαση του βιβλίου  «Στης μεταπολίτευσης τα χρόνια» του Μωυσή Λίτση,  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος, θα γίνει στην ΕΣΗΕΑ στις 2 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα.  Την παρουσίαση θα κάνουν ο Τάσος Κωστόπουλος, η Λήδα Μοσχονά και ο Γιάννης Παντελάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Βασίλης Καλαμαράς, ενώ θα μιλήσει και ο συγγραφέας.

Το βιβλίο λειτουργεί ως ένα πολύτιμο ντοκουμέντο, ένα ρεπορτάζ, μια ιστορική περιήγηση σε μια από τις πολυτιμότερες πηγές που αντικατοπτρίζουν το κλίμα της έντονης πολιτικοποίησης-κομματικοποίησης και του ριζοσπαστισμού των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης: στις προκηρύξεις, τις μπροσούρες και τα φυλλάδια της εποχής, τα οποία κυκλοφορούσαν άφθονα σε σταθμούς του Ηλεκτρικού και  σε γειτονιές της Αθήνας, σε διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες.

Ο Μωυσής Λίτσης  μάς ανοίγει τα συρτάρια  του προσωπικού του αρχείου που καλύπτει τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής -επετείους του Πολυτεχνείου, εορτασμούς της Πρωτομαγιάς, κινητοποιήσεις της νεολαίας και των εργαζομένων, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές του 1977 και του 1978, αντίστοιχα, και άλλα.

«[…] ένα πολύτιμο υλικό, το οποίο καλύπτει την περίοδο 1976-79, αλλά και ένα υλικό που, πέραν της αυτονόητης ιστορικής του αξίας, εμπεριέχει και όλες τις αυταπάτες, υπερβολές και ψευδαισθήσεις εκείνης της περιόδου, που ειδικά στα μάτια ενός εφήβου έμοιαζε με τον προθάλαμο μιας μεγάλης επικείμενης ουτοπικής αλλαγής… […]. Μάλιστα, ένα τμήμα από το υλικό αυτό δεν αποκλείεται να μοιράστηκε και από τα δικά μου χέρια σε σταθμούς του Ηλεκτρικού και συγκεντρώσεις –σε εποχές ακόμη δύσκολες για να εμφανίζεται φόρα παρτίδα κάποιος ως 15χρονος αριστερός- με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι άλλοι, νεολαίοι κυρίως, μοίραζαν το υλικό της δικής τους αλήθειας…» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας στην Εισαγωγή του βιβλίου.

Ο αναγνώστης –μέσα από πολλές εικόνες, αποσπάσματα ή και ολόκληρες προκηρύξεις, φυλλάδια και σχετικό υλικό μεταφέρεται σε εκείνα τα χρόνια του επαναστατικού ενθουσιασμού, αλλά και του φανατισμού και των αντιπαραθέσεων για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος για να φτάσει κανείς στον… παράδεισο της κοινωνικής χειραφέτησης.

Ο συγγραφέας

Ο Μωυσής Λίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και, από το 1989, ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία.

Έχει εργαστεί στις εφημερίδες «Ημερησία», «Εξουσία», «Ελευθεροτυπία»-«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και «Η Ελλάδα Αύριο». Αυτή την περίοδο εργάζεται στην εφημερίδα «Η Ναυτεμπορική».

Το 2010, συνέγραψε, μαζί με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Μπακανάκη και Μιχάλη Καταϊτζίδη, το βιβλίο «Πετρέλαιο, η αυτοκρατορία του μαύρου χρυσού» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης).

Συμμετείχε, επίσης, στη συλλογική έκδοση «Ο Ελληνικός Καπιταλισμός, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση» (Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, 2013).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς