Ιράκ: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 17:24
UPD:17:39
EPA/ALI Al-MUMEN
A- A A+

Τουλάχιστον 24 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια νέων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

20 άτομα σκοτώθηκαν, όταν άνδρες της ασφάλειας άνοιξαν πυρ κατά πολιτών, σε μια προσπάθεια να εκκενώσουν γέφυρες τις οποίες είχαν καταλάβει διαδηλωτές στην πόλη Νασιρίγια. Άλλοι 4 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στη γέφυρα Αχράρ στην Βαγδάτη. 

Οι διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει τις γέφυρες αυτές στο πλαίσιο του μεγάλου κινήματος πολιτικής ανυπακοής τραυματίστηκαν και πολλοί εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο απόηχο των αιματηρών επεισοδίων, ο ιρακινός πρωθυπουργός, Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι έπαυσε σήμερα έναν στρατιωτικό διοικητή στον οποίο είχε ανατεθεί μερικές ώρες νωρίτερα να αποκαταστήσει την τάξη στην πόλη Νασιρίγια.

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε πως προχωρά στη δημιουργία «θυλάκων κρίσης» για να αντιμετωπίσει τις ταραχές. Πρόκειται για μονάδα έκτακτης ανάγκης που θα έχει ως στότο «την επιβολή της ασφάλειας και την αποκατάσταση της τάξης». 

Υπενθυμίζεται πως χθες διαδηλωτές πυρπόλησαν το προξενείο του Ιραν στην πόλη Νατζάφ, σύμβολο της Ισλαμικής Δημοκρατίας για πολλούς από τους εξοργισμένους Ιρακινούς που κατηγορούν την Τεχεράνη πως κινεί τα νήματα στο Ιράκ.

Τα επεισόδια αυτά σηματοδότησαν μια από τις πιο αιματηρές ημέρες αφότου οι Ιρακινοί έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις, από τις αρχές του Οκτωβρίου, ζητώντας περισσότερες δουλειές, καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και να σταματήσουν τα φαινόμενα διαφθοράς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή