Πέθανε ο συγγραφέας, παραγωγός θεάτρου και όπερας Τζόναθαν Μίλερ

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 12:26
A- A A+

Ο Αμερικανός συγγραφέας, παραγωγός θεάτρου και όπερας, αλλά και μέλος των «Beyond the Fringe», Τζόναθαν Μίλερ, πέθανε σε ηλικία 85 ετών.  

Ο Μίλερ είχε κάνει, επίσης, καριέρα στην ιατρική, την τηλεόραση ενώ ασχολήθηκε μέχρι και με την γλυπτική.   Έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1960, όταν συμμετείχε στο σατιρικό σόου «Beyond the Fringe» στο πλευρό των Πίτερ Κουκ, Ντάντλεϊ Μουρ και Άλαν Μπένετ.  

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αποφοιτώντας το 1959. Στις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις έκανε, ταυτόχρονα, βάρδιες σε νοσοκομεία.   Ωστόσο, πολύ γρήγορα άρχισε να γίνεται περιζήτητος ως θεατρικός σκηνοθέτης στο Λονδίνο αλλά και τη Νέα Υόρκη, ενώ συνεργάστηκε και  με το BBC παρουσιάζοντας πολιτιστικά προγράμματα και μεταφέροντας θεατρικά έργα στην τηλεόραση.  

Στις δεκαετίες του 1980 και 1990 σκηνοθέτησε μια σειρά από διάσημες όπερες.   «Ο Τζόναθαν Μίλερ ήταν μια από τις σημαντικότερες μορφές του βρετανικού θεάτρου και της όπερας τον τελευταίο μισό αιώνα», είπε ο Όλιβερ Μίαρς, σκηνοθέτης όπερας του Royal Opera House.  

Προτεινόμενα για εσάς