Σέρβοι της Βοσνίας: Λύση στο Κόσοβο μόνο με συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007 11:43
UPD:11:46
A- A A+

Η Σερβική Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας της Πρίστινας, δήλωσε μιλώντας στην κροατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ.

Ο Ντόντικ δήλωσε ότι το πρόβλημα του Κοσόβου πρέπει να επιλυθεί μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, η οποία θα πρέπει να συναφθεί, όπως τόνισε, το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείς για το πώς ο ίδιος βλέπει το ομόσπονδο κράτος της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης ο κ. Ντόντικ απάντησε ότι η Βοσνία- Ερζεγοβίνη επιβλήθηκε από τους ξένους, μέσω της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον.

Πρόσθεσε πάντως πως ο ίδιος στηρίζει αυτή τη συμφωνία επειδή καθορίζει τις σχέσεις και τους θεσμούς της χώρας.

Συνήθως λέγεται ότι η συμφωνία του Ντέιτον σταμάτησε τον πόλεμο, αλλά δεν λέγεται ότι συμπεριλαμβάνει ένα σύνταγμα βάσει του οποίου η Βοσνία έχει οργανωθεί ως χώρα με δύο κρατικές οντότητες και τρεις λαούς. Φυσικά, υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα, αλλά το κύριο πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι επιθυμούν τη διάλυση της Σερβικής Δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Ντόντικ.

Σε περίπτωση που ζητηθεί η διάλυση της Σερβικής Δημοκρατίας, θα διοργανωθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ντόντικ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως υφίσταται σήμερα, δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί επειδή οι Κροάτες νιώθουν περιθωριοποιημένοι εντός της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. «Οι Κροάτες χρειάζονται τη δική τους ομόσπονδη μονάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή