Moody's: Στο Α1 ο Δήμος Αθηναίων

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007 13:50
A- A A+

Στην κατηγορία Α1 - την ανώτερη δυνατή για Ελληνικό Οργανισμό, ίδια με αυτή της Ελληνικής Δημοκρατίας - κατατάσσει το Δήμο Αθηναίων, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, Moody’s , στην ετήσια έκθεσή του, αποδίδοντας προοπτικές σταθερότητας.

Η κατάταξη αυτή, σύμφωνα με τον οίκο, αντανακλά την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Αθήνας, το ικανοποιητικό προφίλ των εσόδων, το οποίο βασίζεται σε εξ ιδίων πόρων σημαντικές και αναπτυσσόμενες πηγές και σε συγκρατημένο επίπεδο χρέους.

Το περίπου 45% των λειτουργικών εσόδων του Δήμου προέρχεται από τοπικά καθοριζόμενα τέλη και φόρους, όπως τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και προσδίδουν την Αθήνα ευεξία να διαχειρίζεται δημοσιονομικές πιέσεις όταν αυτές προκύπτουν.

Οπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Moody’s, επικεφαλής αναλυτής και συντάκτης της έκθεσης κ. Σιμόν Ζάμπα: « Οι πηγές αυτές σημειώνουν σταθερή ανάπτυξη που οφείλεται στις περιοδικές αυξήσεις των τελών της δημοτικής αρχής που ακολουθούν το ύψος του πληθωρισμού, στις βελτιώσεις του μηχανισμού είσπραξης και στη δυναμική τοπική οικονομία», προσθέτοντας ότι: «παρά τα αδύναμα και ασταθή λειτουργικά περιθώρια, η συνολική οικονομική θέση της Αθήνας έχει βελτιωθεί τα τελευταία τρία χρόνια και το απόθεμα του χρέους έχει μειωθεί».

Στην έκθεση τέλος επισημαίνεται ότι: «η Αθήνα, ως πρωτεύουσα της Ελλάδος έχει σπουδαίο ρόλο ως χρηματοπιστωτικός, οικονομικός και πολιτικός πυρήνας της χώρας. Στα τελευταία χρόνια, η Αθήνα έχει σημειώσει σημαντικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης διατηρούμενους από υψηλά επίπεδα επενδύσεων, που ως επί το πλείστον αφορούν τη βελτίωση του δικτύου μεταφορών-διαδικασία που κυρίως ξεκίνησε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή