Αλβανία: Περισσότεροι από 100 μετασεισμοί - Οι δραματικές μαρτυρίες και τα βίντεο της καταστροφής

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 21:22
UPD:21:31
REUTERS/FLORION GOGA
A- A A+

Τουλάχιστον 21 νεκρούς αφήνει πίσω του το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αλβανία, σύμφωνα με το νεότερο επίσημο απολογισμό. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, ενώ χιλιάδες πολίτες παραμένουν στους δρόμους και σε σκηνές που έχουν στηθεί. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για τους εγκλωβισμένους, ο αριθμός των οποίων μένει άγνωστος, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. 

REUTERS/FLORION GOGA

Μετά τον κύριο σεισμό των 6,4 ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα, περισσότεροι από 100 μετασεισμοί έχουν ταρακουνήσει τη γειτονική χώρα, δύο εκ των οποίων μεγέθους 5 ρίχτερ, δοκιμάζοντας τις αντοχές κτιρίων και την ψυχραιμία των κατοίκων. 

EURONEWS (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ)

Στην πόλη  Τουμάν βρίσκονται οι δύο ομάδες της ΕΜΑΚ που μετέβησαν στην Αλβανία για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές. Τα βίντεο που έχουν δημοσιευθεί σε σόσιαλ μίντια και οι μαρτυρίες των πληγέντων συγκλονίζουν. Η 48χρονη Μαργιάνα Γκόκα κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο πενταόροφης πολυκατοικίας. «Η στέγη κατέρρευσε πάνω στο κεφάλι μας. Πραγματικά δεν ξέρω πώς επιζήσαμε. Ο θεός μας βοήθησε» λέει στο Reuters, κρατώντας τον 3χρονο ανηψιό της.

REUTERS/FLORION GOGA

Χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου, όπου και σκοπεύουν να περάσουν τη νύχτα.  Μεταξύ αυτών και η Μπουκούρι Μορίνα, η οποία εξηγεί: «Φοβόμαστε να γυρίσουμε στα διαμερίσματά μας. Υπάρχουν παντού ρωγμές και φοβόμαστε ότι θα καταρρεύσουν». 

«Τα πάντα στο σπίτι μου έπεφταν στο πάτωμα. Ευτυχώς είχαμε ξυπνήσει από τους μικρότερους σεισμούς, που προηγήθηκαν του μεγάλου και έτσι σωθήκαμε» δήλωσε από την πλευρά του ο Ρεφίκ, που μένει στον έκτο όροφο πολυκατοικίας στα Τίρανα. 

REUTERS/FATOS BYTYCI

Τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει τουλάχιστον 44 επιζώντες από τα συντρίμμια και συνεχίζουν το έργο τους. Μεταξύ αυτών και ένα μικρό παιδί, το οποίο έσωσε η γιαγιά του καλύπτοντας με το σώμα της. Η ίδια δεν άντεξε. Μία 30χρονη γυναίκα που παρέμεινε στα συντρίμμια επί 14 ώρες ανασύρθηκε επίσης ζωντανή. Ωστόσο δύο ώρες νωρίτερα οι διασώστες είχαν ανασύρει το άψυχο σώμα της 8χρονης κόρης της. 

REUTERS/FLORION GOGA

Περισσότερα από 500 σπίτια έχουν καταρρεύσει από τον σεισμό, που ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων τουλάχιστον 30 ετών. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή