Δεκατρείς άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί από τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων δεκαετιών στην Αλβανία. Από τα 6,4 Ρίχτερ που έπληξαν τα Τίρανα και τις γύρω περιοχές –η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή επίσης στην Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία – αρκετά κτήρια κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες να εγκλωβιστούν μέσα στα ερείπια.
Ο Έντρι Φούγκα, διευθυντής επικοινωνίας της αλβανικής κυβέρνησης, έγραψε νωρίτερα στο Twitter ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε εννέα, ενώ 28 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια και 600 έχουν λάβει ιατρική βοήθεια. «Ομάδες έκτακτης ανάγκης έρχονται από το Κοσσυφοπέδιο, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλους γείτονες. Οι διασώστες λαμβάνουν βοήθεια από εθελοντές σε μια πρωτοφανή επίδειξη αλληλεγγύης», έγραψε.
Όπως επιβεβαίωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας για τον έναν νεκρό, πρόκειται για άνδρα ο οποίος σε κατάσταση πανικού πήδηξε από κτήριο, στην πόλη Κούρμπιν, στη βόρεια Τουρκία. Δύο ακόμη γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές από ερείπια στο χωριό Τουμάνε και τρεις σοροί ανασύρθηκαν από κτήριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο. Σύμφωνα με μέλη των σωστικών συνεργείων, μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται μία ηλικιωμένη που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, τουλάχιστον 135 είναι μέχρι στιγμής οι τραυματίες στα Τίρανα και το Δυρράχιο, που επλήγη ιδιαιτέρως από το πρωτοφανές «κύμα» σεισμών, όπως χαρακτήρισε τον ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς ο πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα. Από τους τραυματίες, 72 νοσηλεύονται επί του παρόντος.
Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Στο Δυρράχιο, ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει. Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.
Το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) επιβεβαίωσε ότι ο σεισμός, ο ισχυρότερος στην Αλβανία τις τελευταίες δεκαετίες, είχε επίκεντρο την περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, της ισχυρής δόνησης ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί - περί τους 100 - μεταξύ των οποίων και ένα μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.
Πρώτες αναφορές έκαναν λόγο πανικόβλητους κατοίκους οι οποίοι έτρεχαν σε ανοιχτούς χώρους, ενώ άλλοι εικάζεται ότι παγιδεύτηκαν σε κατεστραμμένα κτήρια. Πυροσβέστες και στρατιώτες βοηθούν στην απεγκλώβιση ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στο Δυρράχιο. Δύο αεροπλάνα από τη Ρουμανία αναμένονται με εξειδικευμένο εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης και βοήθεια θα προσφερθεί επίσης από την Ιταλία και την Τουρκία και την Ελλάδα.
Ένας τραυματισμένος πολίτης δήλωσε στο TV News24 ότι κάτω από τα ερείπια κτηρίου στο Δυρράχιο βρίσκεται η κόρη του και η ανηψιά του. «Τους μίλησα. Μου είπαν ότι είναι καλά και περιμένουν τη διάσωση. Δεν έχω καταφέρει να μιλήσω με τη γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες, αλλά δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω», δήλωσε.
Στο χωριό Θούμαν, μία 48χρονη γυναίκα κοιμόταν στο διαμέρισμά της, στον 4ο όροφο του 5ώροφου κτηρίου όπου διέμενε, όταν από τον σεισμό κατέρρευσαν τα δύο τελευταία πατώματα. «Κατέρρευσε η οροφή πάνω από τα κεφάλια μας όταν κοιμόμασταν. Δεν ξέρω πως βγήκαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», υποστηρίζει η 48χρονη γυναίκα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο διαμέρισμα μαζί με τρία ακόμη άτομα, εκ των οποίων και η 3χρονη ανηψιά της.
Βίντεο κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ένα γκρεμισμένο κτίριο στο Δυρράχιο, ενώ άλλα εικονίζουν κτίρια με μεγάλες ρωγμές και γκρεμισμένους τοίχους. Συγκλονιστικό είναι επίσης ένα βίντεο με τη διάσωση ενός μικρού αγοριού από τα ερείπια του κατεστραμμένου σπιτιού του στο Δυρράχιο.
Ο Αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926. Σεισμός 5,6 Ρίχτερ είχε πλήξει την Αλβανία και την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα. Το 1979, ένας σεισμός μεγέθους 6.9 είχε χτυπήσει την Αλβανία αφήνοντας πίσω του 136 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian, BBC