Ελληνικής υπηκοότητας οι S-300

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2007 20:42

A- A A+

Μετά από πάροδο 10 και πλέον ετών, αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, το οποίο αγόρασε η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά εγκαταστάθηκε στην Κρήτη.

Για τη Λευκωσία αναχωρεί στις 18/12/2007 ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προκειμένου να υπογράψει τη Διακρατική Συμφωνία.

Με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, απελευθερώνεται η ροή ανταλλακτικών, καθώς και η άφιξη Ρώσων τεχνικών για να εκσυγχρονίσουν τους S-300. Με τις υπογραφές των δυο Υπουργών Αμυνας, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα κάνει και τις πρώτες βολές. Το σύστημα των S-300 είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποινδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους. Είναι πολυκάναλο, παντός καιρού σύστημα και περιλαμβάνει υποσυστήματα αποκάλυψης και προσδιορισμού στόχων και συμπλέγματα πυραύλων αεράμυνας (μέχρι 4 στο σύστημα).

Οι S-300 βρίσκονται στην Κρήτη από το Μάρτιο του 1999, έπειτα από ένα μυστικό και καλοσχεδιασμένο σχέδιο, για να αποφευχθούν αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Αγκυρας, όταν τα πλοία θα περνούσαν τα Στενά των Δαρδανελλίων. Με λίγα ναύλα παραπάνω, διασπορά φημών και πολύ καμουφλάζ, τα πλοία έφθασαν μέσω Γιβραλτάρ, τρεις μήνες νωρίτερα από τις επίσημες ανακοινώσεις. Τρεις πράκτορες της στρατιωτικής CIA (DIA) έτρεχαν νυχτιάτικα από τη Σούδα στο Ηράκλειο για να επιβεβαιώσουν την εκφόρτωση. Το κόστος αγοράς των S-300 είχε καλυφθεί από την Κύπρο και έναντι αυτού η Ελλάδα κάλυψε το κόστος με την παραχώρηση αντιαεροπορικών και άλλων συστημάτων στην Εθνική Φρουρά, όπως είναι για παράδειγμα οι ΤΟR -ΜΙ, και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα SUZANA.

Το συμβόλαιο μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας υπεγράφη στις 4/2/1997 εν μέσω απειλών από την Αγκυρα για χτύπημα μόλις εγκατασταθούν. «Ας δοκιμάσουν!» απάντησε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Πριμακόφ. H αλυσίδα των πιέσεων, και των απειλών για τη ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο έχει πολλούς κρίκους. Τελικά, Αθήνα και Λευκωσία ενέδωσαν στα τέλη του 1998, επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Θουκυδίδη πως η πολιτική είναι η θυγατέρα του συσχετισμού των δυνάμεων. Η κρίση των S-300 άφησε πίσω της ένα ερώτημα: Τι θα είχε κάνει η Αγκυρα αν οι ρωσικοί πύραυλοι εγκαθίσταντο στην Κύπρο;

«Η Σημερινή»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή