Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Τσίπρα για τα λευκά κολάρα

«Μπαχαλάκηδες» και «φωτογραφικές ρυθμίσεις»
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019 13:12
UPD:13:13
Menelaos Myrillas / SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Με διαφορετική ατζέντα πορεύονται στην πολιτική σκηνή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όπως φαίνεται και από τον μαραθώνιο κύκλο συνεδριάσεων της Βουλής. Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στη λήψη μέτρων για την καθημερινότητα των πολιτών και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, που αποτελεί τη βασική πρόκληση των επόμενων μηνών. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τα πυρά για «φωτογραφικές ρυθμίσεις» της κυβέρνησης, που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση συμφερόντων, ενώ ασκεί σφοδρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως οι «γαλάζιες» προεκλογικές δεσμεύσεις για τη μεσαία τάξη έμειναν στον αέρα. 

Χθες η συζήτηση στη Βουλή -στην Ώρα του Πρωθυπουργού- έδωσε τη δυνατότητα για ένα λεκτικό μπρα ντε φερ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα για τα «λευκά κολάρα», αλλά και τους «μπαχαλάκηδες». Ακολούθησε ένας δεύτερος κύκλος στην Ολομέλεια, αυτή τη φορά μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά για το προσφυγικό / μεταναστευτικό. 
Μέχρι τα Χριστούγεννα οι πολιτικές κόντρες αναμένεται να ενταθούν, καθώς θα περάσουν από τη Βουλή ο προϋπολογισμός αλλά και ένα μπαράζ νομοσχεδίων μεταξύ των οποίων είναι αυτό για τη ΔΕΗ (ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα), το φορολογικό, αλλά και δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών (ανάμεσα στα οποία είναι η ψήφος των αποδήμων). 

Μέτρα για τους πολίτες

Το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος σε ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, με κυβερνητικές πηγές να εστιάζουν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, στη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στη λήψη μέτρων για τους καταναλωτές, αλλά και στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Παράλληλα η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην υλοποίηση του «γαλάζιου» μεταρρυθμιστικού προγράμματος, με μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προσλήψεις σε ειδικούς τομείς (όπως οι ειδικοί φρουροί, εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια ειδική αγωγή) κ.ά. 

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδες στα Πανεπιστήμια, ο νόμος θα εφαρμόζεται για όλους». Παράλληλα επεσήμανε πως «αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο».

«Απροκάλυπτη εύνοια»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «απροκάλυπτη εύνοια» της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων, αλλά και για «χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ». Όπως είπε, «είναι ντροπή η κυβέρνηση να μιλάει για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζει τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το Δημόσιο και περνούν ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων». 

Ο προϋπολογισμός

Η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί για τον προϋπολογισμό, με τη συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής να ξεκινά τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση μιλά για ένα πακέτο θετικών μέτρων που στοχεύουν στη στήριξη των χαμηλόμισθων και στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Παράλληλα «γαλάζιες» πηγές εστιάζουν σε μία σειρά μέτρων όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και η αναμενόμενη αξιοποίηση του πλεονάσματος στο τέλος της χρονιάς.
Για έναν προϋπολογισμό που επιβεβαιώνει την «ταξική μεροληψία» της Νέας Δημοκρατίας μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως «για τους πολλούς δεν θα έχουμε μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να έχουμε».

Πρόωρες εκλογές

Στο μεταξύ τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το 2020 -με αφορμή δημοσιεύματα- σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας με σκωπτικό τρόπο για το «σούπερ σχέδιο» για να αιφνιδιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λόγο για  μία «φούσκα επικοινωνιακή» που έχει κατασκευάσει η κυβέρνηση και η οποία «πουσάρεται από τα μέσα ενημέρωσης που τους στηρίζουν», αλλά «όπως όλες οι φούσκες κάποια στιγμή σκάνε». 

Προσφυγικό

Στο «μέτωπο» του μεταναστευτικού ο πρωθυπουργός -απαντώντας χθες στη Φώφη Γεννηματά στη Βουλή- αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα δράσεων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα (αποσυμφόρηση νησιών, κλειστά κέντρα, καλύτερη φύλαξη των συνόρων). Όπως επεσήμανε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: «Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της, αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι».

Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, ενώ εστίασε και στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών (όπου δεν υπάρχει ανταπόκριση από τα άλλα κράτη). Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά χτύπησε «καμπανάκι», λέγοντας πως «δεν βλέπετε τι έρχεται; Δεν βλέπετε ότι το προσφυγικό / μεταναστευτικό μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε εθνική τραγωδία;» και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή