Να αφήσει την «ακραία διχαστική ρητορική» κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η αντιπολιτευτική πολιτική που ακολουθεί είναι «βολική» για την κυβέρνηση, αλλά κακή για τον τόπο.
«Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο» ανέφερε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».
«Είχατε τη δυνατότητα να με ρωτήσετε για την πορεία της οικονομίας, για το προσφυγικό, για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, για ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες πολύ περισσότερο. Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαπλοκή, τα δήθεν σκάνδαλα, για να δείξετε πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με το κακό παρελθόν. Δεν σας βγήκε σε καλό αυτή η επιμονή» είπε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν είναι εύκολο να βλέπετε ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσονται με την κυβέρνηση σε καίριες πολιτικές αποφάσεις. Κυβερνήσατε τέσσερα χρόνια και καταδικαστήκατε από τον ελληνικό λαό».
Κάλεσε παράλληλα τον κ. Τσίπρα να κατονομάσει επιχειρηματίες που πιστεύει πως ωφελούνται από τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Λαμβάνοντας νωρίτερα τον λόγο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην αναφορά του Πρωθυπουργού για «δημοσιογραφικό λάθος» των Financial Times, χαρακτηρίζοντάς «ψευτομεταβατική» την επίμαχη διάταξη. Όπως είπε, πρόκειται για μια «σκανδαλώδη υπόθεση» και γι' αυτό «δεν ανακάλεσε» η εφημερίδα παρά την επιστολή της κυβέρνησης. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σαφώς εάν υπάρχουν τα 1,2 δισ. «σκανδαλωδών υπεξαιρέσεων συγκεκριμένων προσώπων» που με αφορμή την εν λόγω καθυστέρηση μπορούν να αποδεσμευτούν.
Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ευθύνη που επέρριψε στην πρώην κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης για την επιδείνωση των δεικτών διαφθοράς, αναφερόμενος σε αξιολόγηση της Financial Action Task Force που κάνει λόγο για βελτίωση της χώρας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 86, ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η δωροδοκία υπουργού γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ' ευκαιρία αυτών, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα επωφελείται από το σύντομη αποσβεστική προθεσμία παραγραφής και σημείωσε ότι εάν υπερασπιστεί την πρώτη άποψη θα πρέπει να παραδοθεί «στη χλεύη του ελληνικού λαού».
«Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα, φτωχά», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι με αυτές τις νομοθετήσεις δεν «θα προσελκύσει τις επενδύσεις που επιθυμεί, καθώς οι επενδυτές πάνε σε χώρες «που έχουν νόμους» και όχι «ασυδοσία» και «ανταλλαγές κάτω από το χαλί».
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ