Το email που καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα υπεράσπισης του Λευκού Οίκου στην υπόθεση της Ουκρανίας

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 12:56
UPD:12:59
REUTERS/YURI GRIPAS
A- A A+

Χθες ήταν μία κακή μέρα για τον Λευκό Οίκο. Η κατάθεση του Γκόρντον Σόντλαντ, του Αμερικανού διπλωμάτη, ο οποίος έδειξε με το δάχτυλο τον Ντόναλντ Τραμπ ως εκείνον που του έδινε εντολές στην υπόθεση της Ουκρανίας ήταν αναμφισβήτητα ίσως η πιο σοβαρή εξέλιξη στις έως σήμερα δημόσιες ακροάσεις για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου. Μία άλλη βασική μάρτυρας ωστόσο, η αξιωματούχος του Πενταγώνου Λόρα Κούπερ, ήταν εκείνη η οποία κατέρριψε ίσως το πιο βασικό επιχείρημα υπεράσπισης του Λευκού Οίκου, ότι η Ουκρανία δεν γνώριζε για τη δέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας κατά το επίμαχο τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένκι.

Η Ουκρανία εξέφρασε ανησυχίες για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια την ίδια μέρα, στις 25 Ιουλίου, που ο Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι, τόνισε χθες η Κούπερ ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Κούπερ επικαλέστηκε γι’ αυτό ένα email το οποίο έλαβε το προσωπικό της στις 25 Ιουλίου από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο οποίο αναφερόταν ότι η πρεσβεία της Ουκρανίας και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ρωτούσαν για τη στρατιωτική βοήθεια.

Το πρωινό της 25ης Ιουλίου ήταν τότε που ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Ζελένκι «μία χάρη»: να διεξαγάγει έρευνες για μία ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου στην οποία εμπλεκόταν η οικογένεια του πρώην αντιπροέδρου και βασικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

Μία ημέρα νωρίτερα, στις 24 Ιουλίου, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ κετέθετε στο Κογκρέσο για τα ευρήματα της έρευνας του σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016, τα οποία σύμφωνα με τον Τραμπ τον δικαίωσαν. Μία ημέρα μετά, στις 26 Ιουλίου, άλλος αξιωματούχος άκουσε τον Τραμπ να μιλάει στο τηλέφωνο με τον Σόντλαντ, ο οποίος επρόκειτο να συνατηθεί με Ουκρανούς αξιωματούχους, για «έρευνες».

Τα αποδεικτικά στοιχεία της Κούπερ, τα οποία δεν γνώριζε κατά την πρώτη της κατάθεση κεκελισμένων των θυρών, είναι σημαντικά, καθώς καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικανών ότι η Ουκρανία πληροφορήθηκε για την αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις 11 Σεπτμεβρίου. Και επιβεβαιώνει το επίσης βασικό επιχείρημα των Δημοκρατικών ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ενδεχομένως πιέστηκε να ανακοινώσει την έρευνα εις βάρος των Μπάιντεν ήδη από τις 25 Ιουλίου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή