Ερντογάν: «Δεν είναι σωστό να ζητήσουμε από τη "Μακεδονία" να αλλάξει όνομα»

Συνάντηση Ερντογάν - Γκρούεφσκι στην ¶γκυρα
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 19:14
UPD:21:30
A- A A+

«Το να διατυπώνει κάποιος ένα τέτοιο αίτημα δεν είναι σωστό, όπως, επίσης, και το να ζητήσουμε από τη "Μακεδονία" να αλλάξει το όνομά της, δίνοντας την υπόσχεση ότι στη συνέχεια θα υποστηρίξουμε το αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Θεωρώ την προσέγγισή αυτή λανθασμένη και άσχημη. Η "Μακεδονία" έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της και το όνομά της το έχει επιλέξει το ίδιο το έθνος της. Κάθε χώρα που έχει αναγνωρίσει τη χώρα αυτή ως "Μακεδονία", πρέπει να δείξει σεβασμό σε αυτήν».

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά από συνάντηση που είχε στην ¶γκυρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «ΜΙΑ», ο πρωθυπουργός της Τουρκίας φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι και οι τρεις χώρες της «Χάρτας της Αδριατικής» (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ), πρέπει να ενταχθούν ως «πακέτο» στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σημείωσε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ και των άλλων δύο χωρών της «Χάρτας της Αδριατικής» στο ΝΑΤΟ, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Η θέση αυτή της Τουρκίας αποτελεί μια πραγματικά στρατηγική προσέγγιση για τη μακροχρόνια σταθερότητα της περιοχής» τόνισε ο Γκρούεφσκι.

Στη σημερινή συνάντηση των πρωθυπουργών Τουρκίας και ΠΓΔΜ εξετάστηκαν και θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας.

«Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρών μας. Απευθύνω πρόσκληση στους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Μακεδονία. Είναι πάντοτε καλοδεχούμενοι στη χώρα μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Αυστηρή απάντηση Ντ. Μπακογιάννη

Η υπουργός Εξωτερικών, από τη Μόσχα, δήλωσε πως «για το ζήτημα αυτό η Τουρκία, όπως και τα άλλα κράτη - μέλη της συμμαχίας έχουν ενημερωθεί για το πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις η Ελλάδα θα ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας. «Θα ανέμενε κανείς ότι η Τουρκία γνωρίζει ότι τα κράτη - μέλη τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα, καθώς και τη δυνατότητα να τα ασκήσουν πλήρως» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή