Πρωτοβουλία 53+: Αλέξη, πάρ' το αλλιώς…

Α. Τσίπρας και 53+ συμφωνούν μόνο στο ότι το 31,5% των εκλογών είναι ποσοστό που δε δημιουργεί συνθήκες αμφισβήτησης του αρχηγού
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 09:34
UPD:09:52
Nikos Libertas / SOOC/Nikos Libertas
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Το βαθύ και ουσιαστικό ρήγμα ανάμεσα στους «προεδρικούς» (μέσα και οι «πασοκογενείς») του Αλέξη Τσίπρα και τους 53+ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν η χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο OPEN και το κείμενο της Πρωτοβουλίας 53+, εν όψει του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε ο κ. Τσίπρας το βλέπει λίγο πριν από το Πάσχα.

Αλέξης Τσίπρας και 53+ συμφωνούν μόνο στο ότι το 31,5% των εθνικών εκλογών είναι ποσοστό που δε δημιουργεί συνθήκες αμφισβήτησης του αρχηγού, όπως και ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ είναι μία κακή κυβέρνηση που ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διώξει από την εξουσία. Διαφωνούν στο τι πρέπει να κάνουν για να γίνει αυτό, τι πρέπει να αλλάξουν και αν, τι αντιπολίτευση να κάνουν, κ.λπ.

Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε χθες το σχέδιό του για εκλογή του από το συνέδριο, αλλά και επανεκλογή του από τη βάση μετά το συνέδριο, εφόσον η πρόταση που προανήγγειλε ότι θα τεθεί, ψηφιστεί από το συνέδριο. Από μία βάση  συντεταγμένη και συγκεκριμένη και όχι αόριστη, όπως είπε. Τι λένε για αυτό οι 53+; «Να αλλάξουμε τον ηγετικό συγκεντρωτισμό και να ενισχύσουμε τη συλλογική λειτουργία, τις δημοκρατικές διαδικασίες, τον ρόλο των μελών. Να αλλάξουμε μια νοοτροπία που λέει ότι μόνοι μας μπορούμε, τις κλειστές συνεδριάσεις, τα φοβικά σύνδρομα. Και άλλα πολλά».

Ο κ. Τσίπρας επιμένει στη διεύρυνση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την ηλεκτρονική εγγραφή μελών, έχει μάλιστα εμπλακεί προσωπικά σε αυτήν την καμπάνια. Τι λένε οι 53+ για τον isyriza; «Τους ανθρώπους που καλούμε να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους θέλουμε εικονικούς φίλους, τους θέλουμε συμμέτοχους σε μια πορεία δύσβατη, αλλά ταυτόχρονα απελευθερωτική. Δεν θέλουμε ανθρώπους που δεν θα γνωρίσουμε ποτέ από κοντά. Η αυτοπρόσωπη, λοιπόν, παρουσία είναι ασφαλώς αναγκαία, όπως αναγκαία είναι και η διεύρυνση των δυνατοτήτων συμμετοχής και διαλόγου».

Ο κ. Τσίπρας έχει δώσει ήδη σήμα για τη στροφή του κόμματος προς το κέντρο, προσπαθώντας να συστηματοποιήσει το κόμμα του, ως δεύτερο και εναλλακτικό πόλο εξουσίας στο πολιτικό σύστημα. Τι λένε οι 53+; «Θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή θα μετασχηματιστεί σε μια θολή παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού/δημοκρατικού χώρου; Θα διατηρήσει την ταυτότητά του, τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά ή ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ταυτότητα, ούτε αξίες, ούτε ιδεολογία, κάτι σαν σούπερ-μάρκετ, που διαθέτει τα πάντα αλλά στην πραγματικότητα τα ασήμαντα, τα εφήμερα, της μόδας;».

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει, τέσσερις και πλέον μήνες μετά τις εκλογές, ότι αποφεύγει τη συζήτηση περί αποτίμησης, αυτοκριτικής και αναζήτησης των αιτίων της εκλογικής ήττας. Τι λένε οι 53+ γι' αυτό; «Προφανώς σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αντιπολίτευση ένα από τα μεγάλα του καθήκοντα είναι η επάνοδός του στην κυβερνητική εξουσία. Αυτή όμως προϋποθέτει και μια διαδικασία αναστοχασμού, αποτίμησης και αυτοκριτικής από εμάς τους ίδιους, ώστε όταν επανέλθουμε στην κυβέρνηση να αποφύγουμε τα ίδια λάθη αλλά και να έχουμε από τώρα χαράξει, όσο αυτό είναι δυνατόν, έναν οδικό χάρτη υλοποίησης της πολιτικής μας μετά από τις αναγκαίες διορθώσεις και πιθανές αναθεωρήσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δε δέχονται την κριτική περί αντιπολίτευσης υποτονικής, χωρίς στίγμα, αποδίδοντάς την στο μπλοκ των ΜΜΕ και των συμφερόντων που δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απέναντι. Τι λένε οι 53+ γι' αυτό; «Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πολλές φορές υποτονική και αμήχανη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πολλές φορές σαν να μην έχει βρει ακόμα τον αντιπολιτευτικό βηματισμό του, σαν να μην έχει ξεκαθαρίσει τι είδους αντιπολίτευση θέλει και έχει σκοπό να κάνει.

Το θέμα αυτό είναι απολύτως κρίσιμο, καθώς η αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και την προϋπόθεση για τη διεύρυνση του κόμματός μας. Μια πολιτική δύναμη, για να είναι πειστική και ελκυστική, πρέπει να είναι χρήσιμη για την κοινωνία – και σε αυτή τη βάση καλεί κοινωνικές δυνάμεις και πολίτες να συμπορευθούν μαζί της: λέμε «αυτά έχουμε σκοπό να κάνουμε», και καλούμε τον κόσμο «έλα να τα κάνουμε μαζί». Δεν μπορούμε να καλούμε τον κόσμο να ενταχτεί στις δυνάμεις μας απλώς επειδή είμαστε λίγοι και θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι». Και τι συστήνουν στην ηγεσία; «Να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πιο μαζικοί, πιο σεμνοί και πιο συλλογικοί…»

Ο Αλέξης Τσίπρα πολλές φορές δημοσίως έχει αναφερθεί στο 31,5% των εθνικών εκλογών ως βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Τι λένε οι 53+ για αυτό; «Καμία στιγμή δεν πρέπει να γίνει το λάθος να θεωρηθεί το 31,5% ''μπετοναρισμένο'', δεδομένο. Το αν αυτός ο κόσμος θα συνεχίσει να μας ακούει, να μας στηρίζει, να μας δίνει ευκαιρίες, είναι κάτι που θα κριθεί από τη δική μας στάση».

Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταστήσει προμετωπίδα της στρατηγικής τους το σκάνδαλο Novartis και τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για διαφθορά και διαπλοκή. Τι λένε οι 53+ για αυτό; «Όσο κι αν τα σκάνδαλα του παρελθόντος προσελκύουν κάποιο ενδιαφέρον, ειδικά στην αρένα της παραπολιτικής, δεν είναι βέβαιον πως είναι το θέμα που δίνει το προνομιακό στίγμα μιας αντιπολιτευτικής δύναμης της Αριστεράς». 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατηγορήσει την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι έχει μία λογική υπέρ του «κλειστού» κόμματος και δεν επιθυμεί να ανοίξουν οι πόρτες και ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει. Τι απαντούν οι  53+ σε αυτό; «Πράγματι, χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά. Να βάλουμε φρένο σε φαινόμενα παραγοντισμού και προσωπικών στρατηγικών που μας πλήγωσαν. Να αλλάξουμε λογικές κλειστών γραφείων, έπαρσης, αλαζονείας. Να κλείσουμε την πόρτα στις κραυγές, σε μια δήθεν επιθετική πολιτική, που αναμφίβολα μας κόστισε και που ουδεμία σχέση έχει με την αναγκαία μαχητικότητα, αλλά και με την κουλτούρα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Ο Αλέξης Τσίπρας και ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επενδύσει πολλά στα πρόσωπα που ήρθαν στο κόμμα από το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα στα στελέχη που ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ από άλλους χώρους. Παράλληλα, μέσα από αυτές τις συνεργασίες θέλει να στείλει και το μήνυμα για την ανάγκη στροφής του κόμματος προς το κέντρο. Τι λένε οι 53+ γι' αυτό; «Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, δεν είχε αυτή την εκπληκτική ανοδική πορεία γιατί διέθετε ''λαμπερά πρόσωπα'', αλλά γιατί ανταποκρίθηκε στις πολλαπλές και διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες. Από την εποχή του Κοινωνικού Φόρουμ, τις τεράστιες κινητοποιήσεις μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, το κίνημα των πλατειών. Και, βεβαίως, γιατί ανέλαβε την πρωτοβουλία και την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές».

Στελέχη πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως ο εξάδελφος του αρχηγού και βουλευτής Αττικής Γιώργος Τσίπρας, έχουν θέσει και ζήτημα αλλαγής ονόματος και συμβόλων του κόμματος. Τι λένε οι 53+ γι' αυτό;  «Το κόμμα μας -και ασφαλώς όχι ''παράταξη''- είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή για συμπλήρωσή του για να ''χωρέσει'' συμμάχους μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις. Για παράδειγμα, έχουν προταθεί ονόματα που παραπέμπουν ευθέως σε συμμαχικό σχήμα και όχι σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή