Ο Πουαρό έλειπε για δουλειές

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 07:00
UPD:15:01
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς τι είναι πιο αστείο και πιο δυσώδες στην υπόθεση της Siemens. Υπόθεση, πλέον, γιατί σκάνδαλο ήταν και πάει. Χάθηκε, μαζί με τη «μαύρη νύχτα» της διαπλοκής και τον χορό του χρήματος, χάθηκε στις γραφικές λεπτομέρειες για τους βραστήρες, αλλά και στη μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων. Το κομμάτι της χρηματοδότησης των κομμάτων παρέμεινε ερμητικά κλειστό, κάποιοι πήραν τον δρόμο για τα ξένα κι εμείς βλέπαμε να περνούν τα τρένα. 

Έπειτα από τρία χρόνια διαδικασίας και δεκατρία από την έναρξη της ποινικής έρευνας η δικαιοσύνη αποφάνθηκε χθες σε πρώτο βαθμό για τη σύμβαση 8002 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997, μίας από τις μεγαλύτερες συμβάσεις προμήθειας του Δημοσίου, που χρεώνονται στον φάκελο «μαύρα ταμεία της Siemens». Τόσο μαύρα, σαν τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος, που εξαφανίζουν για πάντα στο εσωτερικό τους το καθετί. 

Ουδεμία έκπληξη. Υιοθετήθηκε η εισαγγελική πρόταση της 15ης Ιουλίου 2019, με βάση τις θερινές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα όσον αφορά το αδίκημα της δωροδοκίας. Κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα χρήματος 22 από τους 54 κατηγορούμενους (από τους 64 αρχικά στο εδώλιο, οι δέκα απεβίωσαν), αθώοι πέντε και 27, ανάμεσά τους και ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, απαλλάχθηκαν, λόγω παραγραφής. 

«Οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι για την ώρα». Κάποιοι εδώ και καιρό τώρα. Ο Χριστοφοράκος τράβηξε στις 15 Δεκεμβρίου 2007 για Γερμανία, που φυσικά δεν τον εκδίδει, ο Καραβέλας από το μακρινό 2009 απολαμβάνει το ταξίδι, ενώ ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ακριβώς προ ενός έτους έσπασε το βραχιολάκι και μας έστειλε φιλάκι. Όσον αφορά τους Μίκαελ Κουτσενρόιτερ και Ράιχαντ Σίκατζεκ δικάστηκαν το 2009 και το 2010, στη Γερμανία, για τα αδικήματα για τα οποία τους κατηγορεί η ελληνική δικαστική αρχή και νομίζω ότι ισχύει ακόμη η αρχή ότι δεν μπορείς να δικαστείς δύο φορές για τις ίδιες πράξεις. 

Εντάξει, είμαστε ζογκλέρ μελάτων αβγών και αυτό δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει. Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς επέβαλε τις ποινές της εγκαίρως, η έρευνα στη Γερμανία άρχισε στις 15/11/2006 και αποκαταστάθηκε σχετικά σύντομα η «χαμένη τιμή», ενώ η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε για να βγει εκτός γραμμής. Δεν ήταν ένας ή δυο, ήταν μπλεγμένο το εθνικό σύμπαν εξουσίας, κοτζάμ χωριό. Θυμίζει το «Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές», μόνο που ο Πουαρό έλειπε για δουλειές.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή