Τζόνσον εναντίον Κόρμπιν για πρώτη φορά στο τηλεοπτικό πλατό

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 13:43
UPD:13:44
REUTERS/POOL
A- A A+

Μία δυνάμει κρίσιμη στιγμή των βρετανικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου πρόκειται να εκτυλιχθεί απόψε μποστά στις οθόνες εκατομμυρίων Βρετανών, οποίοι θα παρακολουθήσουν την πρώτη τηλεμαχία των δύο βασικών υποψηφίων. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα διασταυρώσουν επί μία ώρα τα ξίφη τους στο βρετανικό δίκτυο ITV, για το Brexit κυρίως, αλλά και για άλλα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.  

Είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες δύο μεγάλων κομμάτων της Βρετανίας θα βρεθούν αντιμέτωποι σε ένα τηλεοπτικό πλατό. Η μεγάλη πρόκληση ωστόσο είναι κυρίως για τον Τζέρεμι Κόρμπιν, στον οποίο δίνεται μία ευκαιρία να μικρύνει την τεράστια απόσταση που τον χωρίζει με τον Τζόνσον, σύμφωνα με το σύνολο των δημοσκοπήσεων.

Για την εκστρατευτική ομάδα του Τζόνσον, το στοίχημα είναι να αποφευχθεί ένα μοιραίο λάθος του πρωθυπουργού που θα δώσει τρόφη για τα πρωτοσέλιδα της Τετάρτης. Ο Μπόρις Τζόνσον διακρίνεται άλλωστε για τον αυθορμητισμό του και την τάση του να αυτοσχεδιάζει.

Αν και οι τηλεμαχίες είναι σχετικά νέο φαινόμενο στη βρετανική πολιτική σκηνή, δεομένου ότι το πρώτο πραγματοποιήθηκε μόλις το 2010, μέχρι στιγμής έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις εκλογές. Όπως επισημαίνει μάλιστα σε σημείωμά της η Citi, οι τηλεμαχίες είθισται πλέον να αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα στην πρόθεση ψήφου και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πρώτης τηλεμαχίας, το 2010, όταν η δυναμική εμφάνιση του τότε ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νιγκ Κλεγκ έδωσε μία τεράστια ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος δημιουργώντας – έστω προσωρινά – τη λεγόμενη «Κλεγκομανία».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή