Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Το γεγονός ότι συναντήθηκαν δεν σημαίνει ότι τα βρήκαν. Μπορεί ωστόσο να σημαίνει και μία «άτυπη συμφωνία» εν όψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους, κρατώντας ο καθένας τις θέσεις του. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τον υπουργό Οικονομικών του Στίβεν Μνούτσιν συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ για να συζητήσουν για την οικονομία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τον πληθωρισμό.
Προφανώς και για να προετοιμαστούν για τη γραμμή που θα κρατήσουν τους επόμενους μήνες. Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μία «πολύ καλή και εγκάρδια συνάντηση» με τον Πάουελ, ενώ η Fed ανακοίνωσε ότι ο Πάουελ θα παραμείνει σταθερός στην πολιτική του, που εκπορεύεται από τον διπλό στόχο του σταθερού πληθωρισμού και της μέγιστης βελτίωσης της απασχόλησης. Δεν παρέλειψε να αναφέρει επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις της «με απόσταση από την πολιτική». Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν τα επιτόκια, τα αρνητικά επιτόκια, ο χαμηλός πληθωρισμός, η πολιτική χαλάρωσης, η ισχύς του δολαρίου και ο αντίκτυπος στη μεταποίηση, το εμπόριο με την Κίνα.
Αυτό ωστόσο που ο Λευκός Οίκος παρέλειψε να αναφέρει είναι εάν ο Τραμπ άσκησε νέες πιέσεις στον Πάουελ, δεδομένου ότι οι επιθέσεις του απέναντι στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχουν πολλαπλασιαστεί εν όψει της προεκλογικής εκστρατείας του. Την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επικεντρώσει στην ισχυρή οικονομία καθότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η όποια επιβράδυνση θα του στοίχιζε την επανεκλογή του.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η Fed δεν άλλαξε την προοπτική της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κρατήσει το βασικό της επιτόκιο στην κλίμακα μεταξύ του 1,5% και 1,75% για το επόμενο διάστημα, αφού όμως το μείωσε φέτος 75 μονάδες βάσης προκειμένου να αντισταθμίσει την αβεβαιότητα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Και εδώ τίθεται το ερώτημα, πόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι υπό αυτές τις συνθήκες η νομισματική πολιτική της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη; Παρεμβάσεις έχουμε δει και από άλλες κυβερνήσεις.
Επανειλημμένως, ο Τραμπ έχει επικρίνει τη Fed για διστακτικότητα να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, αποδίδοντάς της ευθύνες ότι στερεί κέρδη από την αμερικανική οικονομία και την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Πρόσφατα, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω, υποστηρίζοντας τα αρνητικά επιτόκια. Το θέμα είναι ότι οι παρεμβάσεις δημιουργούν μία ψεύτικη εικόνα για τις οικονομίες, οι οποίες έχουν πέσει πολλές φορές «θύμα» άκρατων νομισματικών πολιτικών, που πυροδοτούν «φούσκες» ενεργητικού και εν συνεχεία κρίσεις. Το θέμα είναι επίσης ότι «δεν μαθαίνουμε το μάθημά μας».