Η Ρωσία παρέδωσε στην Ουκρανία τα τρία πολεμικά πλοία που είχε αιχμαλωτίσει

Εν όψει της συνόδου κορυφής στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 14:38
UPD:14:43
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Πίσω στην Ουκρανία παρέδωσε η Μόσχα τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού τα οποία είχε αιχμαλωτίσει πέρυσι. Το Κίεβο ήθελε η παράδοση να ολοκληρωθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής για την ανατολική Ουκρανία, η οποία θα διεξαχθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.

Η παράδοση των πλοίων, η οποία επιβεβαιώθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών και των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, ανοιχτά της ακτής της χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Η Ρωσία είχε αιχμαλωτίσει τα πλοία αυτά στην ίδια περιοχή, στο Στενό του Κερτς, πέρσιν τον Νοέμβριο, αφότου πρώτα άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μερικοί ναύτες. Η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία είχαν εισέλθει στα χωρικά της ύδατα, κατί το οποίο του Κίεβο είχε αρνηθεί.

Τον Σεπτέμβριο η Ρωσία παρέδωσε στην Ουκρανία τους ναύτες στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Διάφορα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία θα παραδίδονταν σήμερα από τη Ρωσία στην Ουκρανία χωρίς τα πυρομαχικά τους και τα έγγραφά τους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Μόσχα θα απαντήσει σκληρά στο μέλλον σε όποιες παρόμοιες ναυτικές «προκλήσεις» κοντά στα σύνορά της.

Παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, η παράδοση των πολεμικών αυτών πλοίων είναι πιθανό να εκληφθεί ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης εν όψει της προγραμματισμένης συνόδου κορυφής για την ανατολική Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στο Παρίσι στις 9 Δεκεμβρίου σε μια προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες για μια ειρηνική λύση στην σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή η γαλλική προεδρία.

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην σύγκρουση για περισσότερα από πέντε χρόνια στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία κατέρρευσαν μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της χερσονήσου της Κριμαίας, μετά την οποία η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κέρδισε στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου με τη δέσμευση ότι θα βάλος τέλος στη σύγκρουση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή