Πέθανε ο Τσέχος σκηνοθέτης Vojtech Jasny

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 12:38
UPD:12:38
A- A A+

Πέθανε ο Vojtech Jasny (Βόιτσεχ Γιασνί), σημαντικός σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής, που ανήκε στο νέο κύμα τσεχοσλοβακικού κινηματογράφου, στη δεκαετία του 1960. Ο Jasny πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Η ζωή του ήταν γεμάτη  δραματικά γεγονότα -μια σειρά από οικογενειακές τραγωδίες εναλλάσσονταν με σημαντικά διεθνή βραβεία για το έργο του και αργότερα η σταδιοδρομία του άλλαξε και πάλι με διώξεις και αναγκαστική μετανάστευση. Σύμφωνα με πολλούς συναδέλφους τους, ο Jasny ήταν ένας διαχρονικός και ποιητικός συγγραφέας.

Πολλές προσωπικότητες από το χώρο των Τεχνών στην πατρίδα του σημειώνουν πως είναι μια σημαντική απώλεια.   Από τη δεκαετία του 1950, ο Jasny έκανε περίπου 50 ταινίες στην Τσεχοσλοβακία και αργότερα στη Δύση, όταν μετανάστευσε μετά την Σοβιετική εισβολή το 1968.  

Η πιο διάσημη ταινία του, «All My Good Countrymen», του 1968, αφηγείται τις βάναυσες αλλαγές στη χώρα του υπό τον κομμουνισμό, και απαγορεύτηκε στην πατρίδα του. Κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το 1969. Επίσης, κέρδισε ένα ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής των Καννών για την ταινία του 1963 «The Cassandra cat».

Προτεινόμενα για εσάς