Παρθενόπη Μπουζούρη: «…έχουμε μια εκπρόσωπο όλου του ιπποτικού ιδεώδους!...»

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 09:37
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Η «Μαρία Στιούαρτ» του Φρίντριχ Σίλερ, ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου,  ανεβαίνει από την 5η Εποχή στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Άλμα, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου [Ακομινάτου 15, Αθήνα].

Το έργο περιστρέφεται γύρω από τις δύο μυθικές βασίλισσες της ευρωπαϊκής  ιστορίας, την Ελισάβετ της Αγγλίας και τη συγγενή της Μαρία της Σκωτίας.

Είναι δύο αντίζηλες που διεκδικούν τον ίδιο θρόνο, προκειμένου να επικρατήσουν  σ’ έναν κόσμο  ανδρών που επιβουλεύεται τη θέση τους. Και οι δύο παγιδευμένες σ’ ένα  σύμπαν  που σπαράσσεται από διαφορετικές και αντικρουόμενες δυνάμεις. Εθνικές ταυτότητες, θρησκείες, παραμορφωμένες ιδεολογίες, ιστορικές συμμαχίες θα θέσουν σε δοκιμασία τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους. Τα πάθη μετατρέπονται σε φιλοδοξίες, η πολιτική σε ίντριγκα και συνωμοσίες.

Η προτεστάντης Ελισάβετ θα κερδίσει την εξουσία, αλλά καταλήγει μόνη στο θρόνο. Η καθολική Μαρία θα αναζητά, μέχρι  την εκτέλεσή της, μια αληθινή κατάσταση ύπαρξης μέσα από την θρησκεία.

Η Παρθενόπη Μπουζούρη ερμηνεύει τη Μαρία Στιούαρτ. Μίλησε μαζί μας.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση;

«Η παράσταση βασίζεται σε μια διασκευή - συμπύκνωση του αρχικού έργου και του κειμένου του Σίλερ από την Άντζελα Μπρούσκου -που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Κρατάει έξι βασικούς χαρακτήρες και όλο, νομίζω, το πνεύμα του συγγραφέα. Ο Σίλερ είναι ρομαντικός συγγραφέας, τα έργα του έχουν όλη την άγρια ομορφιά μιας εποχής σκληρής...  Η παράσταση πιστεύω πως αντικατοπτρίζει αυτή την εποχή…».

 

Ποια διαχρονικά θέματα συναντάμε στον πυρήνα  του έργου;

«Η διαρκής σύγκρουση για την εξουσία... –η αγριότητα στην οποία μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος γι’ αυτήν... Η γυναικεία ματαιοδοξία... Η διαφθορά και η σήψη πίσω απ’ τα παιχνίδια εξουσίας θρησκείας και πολιτικής».

 

Θα μας κάνετε μια περιγραφή της Μαρίας Στιούαρτ -του ρόλου που ερμηνεύετε;

«Η ιστορική Μαρία Στιούαρτ είναι μια γυναίκα που ανεβαίνει στον θρόνο εννέα μηνών... Ταξιδεύει στη Γαλλία έξι χρονών και μεγαλώνει εκεί για να παντρευτεί τον διάδοχο του θρόνου στα δεκαοκτώ της! Μένει χήρα, επιστρέφει στη Σκωτία, παντρεύεται τον δεύτερο άντρα της Ντάρνλεϋ, ερωτεύεται παράφορα τον Πολεμιστή  Μποόθγουελ και συναινεί στη δολοφονία του άντρα της απ’ αυτόν! Τον παντρεύεται αμέσως μετά! Μια γυναίκα που την εξουσιάζουν τα πάθη της, παρορμητική! Στον Σίλερ, έχουμε μια εκπρόσωπο όλου του ιπποτικού ιδεώδους! Μια αγιοποίηση της ιστορικής ηρωίδας!»

Και μια περιγραφή σας για την Ελισάβετ της Αγγλίας;

«Η Ελισάβετ είναι μια έξοχη πολιτικός! Ένας νους στρατηγικός! Μια μορφωμένη γυναίκα και λαμπρή περφόρμερ! Αγαπούσε τις τέχνες και το θέατρο! Στο έργο εμφανίζεται σαν Ιανός, με διπλό πάντα πρόσωπο και με χειρισμούς που της εξασφαλίζουν την αποποίηση κάθε ευθύνης για τον αποκεφαλισμό της Στιούαρτ».

Που εστιάζει η σκηνοθεσία της  Άντζελας Μπρούσκου;

«Η σκηνοθεσία εστιάζει στη σύγκρουση των δύο γυναικών και των δύο κόσμων που αυτές εκπροσωπούν -τον κόσμο του Μεσαίωνα και του καθολικισμού και τον κόσμο της επερχομένης αναγέννησης και του Προτεσταντισμού.

Πείτε μας μια ατάκα, έναν διάλογο ή περιγράψτε μας μια σκηνή από το έργο. Ό,τι σας έρθει πρώτο στον νου.

«“Τώρα είμαι μόνο ο ίσκιος της Μαρίας... Λύγισε μεσ’ την ατέλειωτη ντροπή της φυλακής η θαρραλέα ψυχή μου…”».

Μια σκέψη, κάποιο συναίσθημα από την επαφή σας με το έργο;

«Δέος…».

Κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση;

«Να κολυμπάω είτε στη θάλασσα είτε… σε κόσμους της φαντασίας μου…».

Κάτι που τη χαλά;

«Η έξοδος από το θέατρο σ’ έναν κόσμο πολύ γκρίζο, βρώμικο και φτωχό...».

Ταυτότητα Παράστασης

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Άντζελα Μπρούσκου        
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας       
Σκηνικό: Σταύρος Λίτινας       
Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας, Άντζελα Μπρούσκου  
Μουσική: Γιώργος Ανδριώτης           
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος       
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ  Παναγιωτοπούλου          
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή                    

Ερμηνεύουν: Κατερίνα Μαραγκού, Παρθενόπη Μπουζούρη, Νίκος Καρδώνης, Γιάννης Σαμσιάρης, Γιώργος Φριτζήλας, Γιώργος Τριανταφυλλίδης.

Προτεινόμενα για εσάς