Βιολέτα Ίκαρη: «…το πάρε δώσε με τον κόσμο είναι το πιο ουσιαστικό κομμάτι…»

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 09:32
Yiannis Margetousakis
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Η νέα ερμηνεύτρια Βιολέτα Ίκαρη –με πολλές συνεργασίες ήδη στο ενεργητικό της και με την πρώτη της επιτυχημένη δισκογραφική δουλειά που το κοινό έχει  ήδη αγκαλιάσει, συναντά, για πρώτη φορά στη σκηνή τον αυθεντικό, συναισθηματικό και κοινωνικό «αιώνιο έφηβο» Βασίλη Παπακωνσταντίνου κάθε «Βράδυ Σαββάτου», για λίγες παραστάσεις, στο Anodos Live Stage της οδού Πειραιώς 183.

Παρέα   κάνουν μια γενναία βουτιά στην πληθωρική δισκογραφία του Παπακωνσταντίνου και παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα «εφ’ όλης της ύλης» με διαχρονικά τραγούδια-σταθμούς, ακατέργαστα «διαμάντια»- τραγούδια που αξίζουν την προσοχή, νεότερες επιτυχίες από τους τελευταίους του δίσκους και προσωπικές επιλογές του Βασίλη.

YIANNIS MARGETOUSAKIS

Το πρόγραμμα  απευθύνεται σε όλους όσοι αισθάνονται όπως ο Βασίλης, ατίθασοι και νέοι στην καρδιά, συγκινούνται, προβληματίζονται, ζουν με τρυφερότητα και ροκ διάθεση.

Με αφορμή αυτά τα σαββατιάτικα ραντεβού, η Βιολέτα Ίκαρη μίλησε μαζί μας.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το πρόγραμμα των ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό κάθε «Βράδυ Σαββάτου»;

«Το πρόγραμμα φτιάχτηκε με πολύ μεράκι και έχει τραγούδια από όλη τη διαδρομή του Βασίλη μέχρι και τον πρόσφατο δίσκο του -που κυκλοφορεί με τον τίτλο “Μπλέξαμε”, τραγούδια από το δίσκο μου “Έλα και ράγισε τον κόσμο μου” αλλά και διασκευές τραγουδιών που έχουμε αγαπήσει από κοινού. Μαζί μας τραγουδούν οι εξαιρετικοί καλλιτέχνες Απόστολος Μόσιος και Μαίρη Μπρόζη».

YIANNIS MARGETOUSAKIS
Λίγα λόγια σας για την εμπειρία της συνεργασίας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου;

«Ο Βασίλης είναι ένας τεράστιος καλλιτέχνης, με τεράστια καρδιά! Όλοι ξέρουμε την αξία που έχει ως ερμηνευτής αλλά έχει το ίδιο μεγάλη αξία και ως άνθρωπος. Είναι ο πιο δοτικός συνεργάτης που είχα ποτέ! Για πρώτη φορά μου δίνεται τόσος χώρος -από το πρόγραμμα μέχρι την αφίσα, με τόση απλοχεριά και χωρίς ποτέ να ζητήσω κάτι από όλα αυτά. Είναι δάσκαλος χωρίς να επιβάλλεται και στήριγμα από την πρόβα μέχρι τη σκηνή. Η πρεμιέρα μας ήταν μία μαγική εμπειρία και ανυπομονώ για τις επόμενες εμφανίσεις μας».

Πείτε μας έναν στίχο που αγαπάτε ιδιαίτερα, από τα «τραγούδια του Σαββάτου». Όποιον σας έρθει πρώτος στον νου.

«“Να ’χε ψυχή η μοναξιά να βγει και να τελειώνω / Να μην ελπίζω άλλο πια, άλλο να μην πληρώνω / Και τα φιλιά που σου ’δωσα σαν αναμμένες κάφτρες / Μαζί με όσα ζήσαμε έχουνε γίνει στάχτες” - από το τραγούδι “Αποτσίγαρα” του Βασίλη  σε στίχους της Σάννυ Μπαλτζή και μουσική του Αντρέα Αποστόλου».

Κάποιο σχόλιο για την επαφή σας με το κοινό, όταν βρίσκεστε επί σκηνής;
«Αυτό το πάρε δώσε με τον κόσμο είναι το πιο ουσιαστικό κομμάτι αυτής της δουλειάς! Η στιγμή που γινόμαστε ένα, τραγουδώντας παρέα κάτι που μας αφορά όλους, είναι ανεκτίμητης αξίας».

Το πρώτο σας δισκογραφικό βήμα, «Έλα και ράγισε τον κόσμο μου», ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο. Πόσο κοντά είστε στο επόμενο;

«Τα τραγούδια της επόμενης δισκογραφικής δουλειάς μου υπάρχουν ήδη σε μορφή ντέμο και, σύντομα, θα μπω στο στούντιο. Πιστεύω ότι το Φλεβάρη θα κυκλοφορήσει ένα τραγούδι ως προπομπός».

YIANNIS MARGETOUSAKIS
Πώς θα περιγράφατε το προσωπικό, καλλιτεχνικό σας προφίλ; -σε ποιους χώρους εντάσσετε το μουσική σας στίγμα, κάποιες κεντρικές επιρροές σας, αλλά και πόσο έχει επηρεάσει την καλλιτεχνική σας ταυτότητα ο τόπος καταγωγής σας, η Ικαρία;       
«Είμαι επηρεασμένη  από πολλά είδη μουσικής. Στον τόπο μου έμαθα το νησιώτικο, το ρεμπέτικο, το σμυρναίικο, το λαϊκό αλλά και το ευρωπαϊκό τραγούδι, αφού στα γλέντια μας ποτέ δεν παραλείπουμε το βαλς, το ταγκό και το φοξ ανγκλέ. Στις δικιές μου μουσικές προτιμήσεις προστέθηκε η ροκ μουσική, και όλα αυτά τα είδη μουσικής συνέβαλλαν στο να είμαι σήμερα μία πολύπλευρη τραγουδίστρια. Ο πρώτος μου δίσκος είναι πολυσυλλεκτικός, οπότε δεν εστίασα σε ένα συγκεκριμένο ενορχηστρωτικό ύφος, θέλοντας να τιμήσω όλες μου τις καταβολές. Το βασικό μου μέλημα είναι να βρίσκω τραγούδια με ψυχωμένο στίχο και εμπνευσμένη μουσική.  Από κει και πέρα, θέλω να πειραματιστώ με τους ήχους στις ενορχηστρώσεις στην επόμενη δισκογραφική δουλειά μου, που θα αποτελείται από τραγούδια ενός νέου αλλά πολύ σημαντικού τραγουδοποιού, που θα σας αποκαλύψω σύντομα».

Μια χρήσιμη συμβουλή που σας έχουν δώσει;     
«Να ακούω πάντα το παιδί που κρύβω μέσα μου».

YIANNIS MARGETOUSAKIS
Κάτι που σας φτιάχνει τη διάθεση;   
«Οι κυριακάτικες βόλτες με φίλους, στο κέντρο της πόλης».

Κάτι που τη χαλά;
«Η επιθετικότητα -σε όλες της τις μορφές, οι ακρότητες, ο φασισμός, ο ρατσισμός, ο εγωισμός, το ψέμα, η ματαιοδοξία».

Μια αγωνία σας; 
«Βλέπω ότι ο κόσμος στη χώρα μας είναι διχασμένος, αποπροσανατολισμένος και πολύ θυμωμένος. Φοβάμαι ότι αναπτύσσεται ένα είδος εμφυλίου πολέμου».

Και μια ευχής σας;        
«Εύχομαι τα ευγενικά όνειρα όλου του κόσμου να γίνουν πραγματικότητα».

Συντελεστές:

Πιάνο / keyboards: Αντρέας Αποστόλου

Ηλεκτρικό Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης

Τύμπανα: Στέφανος Δημητρίου

Βιολί / τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη

Ηλεκτική Κιθάρα: Γιάννης Αυγέρης

Ακουστική κιθάρα / Μπάσο / τραγούδι: Απόστολος Μόσιος

Μπουζούκι: Χρήστος Σκόνδρας

Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος  Μπίτος, Λυσιέν Κλίμης

Επιμέλεια φώτων: Γιάννης Δίπλας

Ενορχήστρωση: Ανδρέας Αποστόλου

Φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης

Γραφιστική επιμέλεια:  Μάνος Σαλούστρος

Προτεινόμενα για εσάς