Για το ξέπλυμα

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 09:44
Shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία τους αν δεν έχουν δικαστεί εντός 18 μηνών, σύμφωνα με διάταξη στον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε την Τετάρτη και πολλοί δεν την είδαν με καλό μάτι.

Όπως η Κerin Hope των «Financial Times» («Greek law change viewed as backtracking on money laundering»). Πρόκειται για την ανταποκρίτρια που έδινε το στίγμα για την ελληνική κρίση στην οικονομική εφημερίδα και απέδιδε ευθύνες σε «απερίσκεπτους πολιτικούς, άπληστους τραπεζίτες, διεφθαρμένους γραφειοκράτες και αδηφάγους ολιγάρχες». Μάλιστα, η λογομαχία της με τον Θ. Πάγκαλο, λίγο μετά την εποχή του «μαζί τα φάγαμε», σε ταβέρνα στους πρόποδες του Λυκαβηττού έχει πάρει διαστάσεις μύθου αστικού.

Τι είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όμως, για το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του «κακού»; Δεν μπορεί διαφορετικές αρχές να έχουν διαφορετικούς χρόνους δέσμευσης. «Πρέπει να εναρμονιστούμε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο χρόνος της προσωποκράτησης πριν αποδοθεί κατηγορία είναι 18 μήνες. Άρα έπρεπε να εναρμονίσουμε τους χρόνους και να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πολίτες».

Οι «Financial Times» τονίζουν πως ανάμεσα σε όσους θα επωφεληθούν είναι εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα από την Αρχή για το Ξέπλυμα. Αυτή η εναρμόνιση, μεγάλο μπέρδεμα.

Ποια εναρμόνιση, λέει το ρεπορτάζ, η απόκλιση από τα διεθνή πρότυπα ανφάς. Όπως αναφέρουν η Financial Action Task Force, ο Greco και ο παγκόσμιος οργανισμός παρακολούθησης «πλυντηρίων», τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας δεν ξεπαγώνουν μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, δικαστικές επιτροπές θα εξετάσουν 900 υποθέσεις εντός τριμήνου και θα αποφασίσουν ποια δικαιολογεί παράταση δέσμευσης για άλλους 18 μήνες.

Σε τρεις μήνες θα αναγνωρίσουν ποια περιουσιακά στοιχεία από το περίπου 1 δισ. που πάγωσε την τελευταία τριετία ήταν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας; Μιλάμε για την Ελλάδα, που σέρνεται από λιακάδα σε φεγγαράδα. Μιλάμε για την Ελλάδα, όπου η δίκη λίγους βρίσκει. Σε καμιά δεκαριά χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή