ΕΕ - ¶νοιξαν άλλα δύο κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την ¶γκυρα ο Όλι Ρεν
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007 16:54
EPA/ERIC VIDAL

A- A A+

Το άνοιγμα δύο κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας αποφάσισε χθες στις Βρυξέλλες η Διακυβερνητική Διάσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Πορτογάλος Υπουργός Εξωτερικών Λουις Αμάντο, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατσάν.

Τα σχετικά κεφάλαια αφορούν τα «Διευρωπαϊκά Δίκτυα» και την «Υγεία και Προστασία των Καταναλωτών».

Συνολικά από τον Οκτώβριο του 2005 που ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει 6 από τα 35 κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ.Ρεν δήλωσε ότι στόχος είναι να ανοίξουν άλλα 2-3 κεφάλαια στη διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας, τα οποία, όμως, απέφυγε να προσδιορίσει.

Ο Φινλανδός επίτροπος ανέφερε επίσης ότι στις αρχές του επόμενου έτους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα επισκεφθεί την Τουρκία και αυτό το ερμήνευσε ως «ξεκάθαρη ένδειξη της δέσμευσης της Επιτροπής» σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

Ο κ. Ρεν κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, πέρασε επιτυχώς την πρόσφατη πολιτική κρίση και έχει την ισχυρή υποστήριξη της κοινής γνώμης, να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος Προεδρεύων, Λουΐς Αμάντο, αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση της Κοινότητας να συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, παρά τις διαφορετικές απόψεις που συχνά διατυπώνονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στόχος της χώρας του είναι η ένταξη στην ΕΕ μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει ένα κράτος - μέλος. Ο κ. Μπαμπατζάν επέκρινε την προκλητική, όπως είπε, συμπεριφορά κρατών - μελών, που «επιχειρούν να παρεμποδίσουν την ενταξιακή πορεία της χώρας του».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή