Eγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός

Κ.Καραμανλής: Εντολή για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων
Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2007 01:06
UPD:01:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

A- A A+

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ από την κυβερνητική πλειοψηφία ο κρατικός προϋπολογισμός του 2008 και οι μικρότεροι προϋπολογισμοί ειδικών ταμείων και υπηρεσιών.

Υπέρ του Προϋπολογισμού, ψήφισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας (152 βουλευτές), ενώ καταψήφισαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ (πλην των εξόδων της Προεδρίας της Δημοκρατίας), του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ (148 βουλευτές). Ψήφισαν 300 βουλευτές. Απόντες δεν υπήρξαν.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βουλής, για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού συμπληρώθηκαν 50 ώρες συνεδριάσεων, ενώ έλαβαν το λόγο 190 βουλευτές - κάτι που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής.

"Εντολή για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων"

Την αποφασιστικότητά του να συνεχιστούν οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κλείνοντας την πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2008.

«Επιλέξαμε το δρόμο της δράσης, της ευθύνης και του αποτελέσματος, και αυτό το δρόμο είμαι αποφασισμένος να τον υπερασπιστώ και να τον συνεχίσω. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται θα γίνουν» τόνισε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε: «Είναι η μόνη στρατηγική που δίνει λύσεις σε παθογένειες που κρατούσαν τη χώρα στάσιμη, αδύναμη και καθηλωμένη, είναι η μόνη επιλογή πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης και δεν τη διαπραγματεύομαι».

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής η λαϊκή εντολή της 16 Σεπτεμβρίου αποτελεί δέσμευση των πολιτών για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων: «Η εντολή των πολιτών είναι δέσμευση και είμαι αποφασισμένος να την τηρήσω απαρέγκλιτα» είπε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολιτευσης.

Παράλληλα, επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ορθώνει εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις, ότι καλλιεργεί το φόβο απέναντι στις αναγκαίες αλλαγές και ότι αρνείται ανερυθρίαστα το διάλογο, τη συνεννόηση σε πράξεις ευθύνης, ακόμα και σε κορυφαίες διαδικασίες όπως η συνταγματική αναθεώρηση. «Η άρνηση του διαλόγου είναι ακραία συντηρητική και αντιλαϊκή στάση» είπε χαρακτηριστικά.

Γ. Παπανδρέου: Σκληρή και αναχρονιστική πολιτική

«Ο προϋπολογισμός του 2008, αποτελεί γραπτή απόδειξη της κυβερνητικής αποτυχίας», τόνισε ο κ. Γ.Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία, όπως τόνισε, «έχει βάλει τη χώρα σε αδιέξοδο».

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι κάτι τέτοιο συνιστά «μύθο της διεθνούς συντήρησης που καταρρίπτεται». Απαντώντας δε, στον Αλέκο Αλαβάνο (ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό μοιάζει με εκείνη της περιόδου Σημίτη), παρατήρησε πως «πρόκειται για τη λογική "όλοι ίδιοι είναι"».

Στη μακρά ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία, όπως τόνισε, «έχει βάλει τη χώρα σε αδιέξοδο»:

«Δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν συνεννοούνται οι υπουργοί. Υπηρεσίες αλληλοαναιρούνται. Πολιτικές αλλάζουν ανάλογα με τον υπουργό. Η διαφθορά οργιάζει. Η λογική του κράτους λάφυρο για τους ημέτερους δεσπόζει. Ο χορός των χρημάτων, των προμηθειών, των εξαγορών και των πωλήσεων, της χειραγώγησης των δημοκρατικών θεσμών, της διαπλοκής, καλά κρατεί» ανέφερε ο κος Παπανδρέου. Προκειμένου δε να στηρίξει τους ισχυρισμούς του αυτούς, επικαλέστηκε σειρά δεδομένων, όπως τα παρακάτω:

- Δεν υπάρχουν κωδικοί για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Τα παράβολα των μεταναστών συνιστούν την καλύτερη πηγή χρηματοδότησης για τους ΟΤΑ

- Από το 2004, αυξήθηκαν κατά 61%, οι παραγωγικές δαπάνες του κράτους, 55000 νέοι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί στο στενό δημόσιο τομέα, χωρίς να έχουν στελεχωθεί οι κρίσιμοι τομείς της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας.

- Η ακρίβεια θριαμβεύει ανεξέλεγκτη, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστελεχωμένη, έχει πάνω από 400 υποθέσεις που εκκρεμούν για έλεγχο.

- Οι φόροι των πολιτών έχουν αυξηθεί κατά 3 δισ. σε σχέση με το 2004, ενώ τα νομικά πρόσωπα πληρώνουν λιγότερο φόρο από το 2004

- Τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ παρουσιάζουν αύξηση 444%

- Το ΠΑΣΟΚ άφησε το ΙΚΑ με πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ και σήμερα έχει έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ.

- Η «Ολυμπιακή» απαξιώθηκε επί 4 χρόνια και φορτώθηκε με νέα χρέη και ελλείμματα πάνω από 470 εκ. ευρώ.

- Τα ελλείμματα των νοσοκομείων επί ΝΔ έχουν φθάσει τα 3 δισ. ευρώ και δεν εμφανίζονται στον Προϋπολογισμό.

Αλ. Παπαρήγα: Αντιλαϊκή η πολιτική της κυβέρνησης

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για βαθειά ταξική και αντιλαϊκή πολιτική, τονίζοντας παράλληλα ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός έχει ταξικό, φυλετικό και ηλικιακό περιεχόμενο.

Ταυτόχρονα, η κ Παπαρήγα, επανέλαβε την αντίθεση της για αλλαγή του εκλογικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, προτιμούν τον δικομματισμό ενώ έκανε λόγο, για σημαντικό τμήμα της πλουτοκρατίας που προωθεί, όπως είπε κυβερνήσεις συνεργασίας βάσει τριών σεναρίων. «Ή κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΛΑΟΣ ή ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Διαλέχτε και πάρτε λένε στο λαό. Ο λαός όμως πρέπει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα», πρόσθεσε η κ Παπαρήγα.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός κάθε χρόνο είναι ένας καινούργιος κατήφορος. Και ο νέος προϋπολογισμός, απερίφραστα παίρνει μέτρα υπέρ του κεφαλαίου με την απατηλή υπόσχεση ότι τα προβλήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα λυθούν μελλοντικά. Κάθε μέρα και ώρα η κυβέρνηση παίρνει μέτρα που πισωγυρίζει το επίπεδο ζωής των εργαζομένων που τείνει να θυμίζει την περίοδο του 50 όταν καταργεί το δικαίωμα στην ασφάλιση, προωθεί την κατοχύρωση της μερικής ασφάλισης και επιχειρεί αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», υπογράμμισε η κ Παπαρήγα.

Ακόμα, η γενική γραμματέας επέκρινε την δημιουργία του Ταμείου Συνοχής, τονίζοντας ότι, «είναι εξαιρετικά προκλητικό για εμάς όταν ακούμε για κουμπαράδες φτώχειας».

«Θεωρούμε ότι είναι πολιτική πρόκληση στα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής να του πετάμε το φιλόπτωχο ταμείο», πρόσθεσε.

Κριτική άσκησε επίσης, τόσο για την πολιτική τακτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Αλ. Αλαβάνος: Αποδομείται το κοινωνικό κράτος

«Τροπολογίες στον Προϋπολογισμό, δυστυχώς δεν γίνονται εδώ, αλλά στο πεζοδρόμιο. Και ανατροπές. Όπως ανατράπηκε η εκπαιδευτική σας μεταρρύθμιση, έτσι θα ανατραπεί και η ασφαλιστική» ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

Στην ομιλία του ο κ. Αλαβάνος εστίασε την σκληρή κριτική του προς την κυβέρνηση, στην πλήρη απαξίωση του δημόσιου τομέα που εκείνη, κατά την άποψή του, δρομολογεί και στην επιμονή της να εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ήδη εγκαταλείπονται στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Πάτε κόντρα στο ρεύμα. Ζείτε την εποχή του Ά70 και του Ά80, στην εποχή της Θάτσερ και του Ρέηγκαν. Είστε η μόνη χώρα της ευρωζώνης με μηδενική φορολογία στις μετοχές. Έχετε μια στάση μηδενισμού απέναντι στη δημόσια περιουσία για την οποία είστε υπεύθυνοι - ενώ θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε το δημόσιο τομέα απέναντι στην ακρίβεια, να στηρίξετε το κοινωνικό κράτος, να κινηθείτε με επίδομα πετρελαίου, έλεγχο των τιμών, ψαλίδισμα των καρτέλ» κατηγόρησε ο κ. Αλαβάνος την κυβέρνηση.

Γ. Καρατζαφέρης: "Κατηγορώ" για δημιουργική λογιστική

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσχηματική πολιτική και δημιουργική λογιστική, ενώ έκανε λόγο για προϋπολογισμό που δεν αποπνέει καμία ελπίδα για τους χαμηλόμισθους και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, ευχήθηκε στον πρώην ΓΓ του ΥΠΠΟ κ. Ζαχόπουλο, να γίνει καλά, προσθέτοντας ότι θα πρέπει και οι υπουργοί να εύχονται το ίδιο.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υποστήριξε ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν έχει, πρώτον, αναπτυξιακή δυναμική, με τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια να οδηγούνται σε κλείσιμο, δεύτερον, η ανακατανομή της συνολικής δράσης γίνεται μόνο υπέρ του κεφαλαίου, με χαριστικές ρυθμίσεις όπως αυτή στην "Alpha Bank" και τρίτον, δεν δημιουργεί δίχτυ ασφαλείας στους πολίτες.

Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων σημειώνοντας ότι μόνο 4 στους 10 ψηφοφόρους την εμπιστεύτηκαν και αυτοί αισθάνονται εξαπατημένοι.

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι το διεθνές κύρος της χώρας και η καλή της εικόνα σε διεθνές επίπεδο συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Όμως η σταθερότητα, η ειρήνη, η ευρωπαϊκή προοπτική και η ανάπτυξη των Βαλκανίων προϋποθέτουν σταθερές και βιώσιμες λύσεις στα ζητήματα της περιοχής που -δυστυχώς- παραμένουν ανοιχτά και εκκρεμή. Μια τέτοια λύση απαιτείται για τον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου.

Θεωρούμε ότι το ζήτημα του Κοσόβου είναι ένα κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί τη διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης γι' αυτό. Το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει την εποικοδομητική της στάση και τη βούλησή της. Έχουμε κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας.

Πρέπει και η κυβέρνηση των Σκοπίων να καλύψει την απόσταση που της αναλογεί. Η ώρα είναι τώρα. Υπογράμμισε ακόμη ότι προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων είναι ασφαλώς η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το στόχο αυτό σε συνεχή, στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση.

Ανταγωνισμός

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού αλλά και στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την εξυγίανση των μηχανισμών ελέγχων. Επανέλαβε μάλιστα κατηγορηματικά ότι πρακτικές καρτέλ που νοθεύουν τον ανταγωνισμό θα χτυπηθούν αλύπητα και χαρακτήρισε αμετακίνητη η προσωπική του βούληση για την εφαρμογή του νόμου σε αυτόν τον τομέα.

Αναφερόμενος δε στο θέμα της ΔΕΗ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει αυτή την επιχείρηση να γίνει Ολυμπιακή. «Θέλουμε ΔΕΗ ανταγωνιστική που να εξασφαλίζει επάρκεια και αξιοπιστία των υπηρεσιών της στον ελληνικό λαό και θα περιφρουρήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης» ανέφερε.

Χαρακτήρισε δε κεντρικό στόχο του υπουργείου Ανάπτυξης την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με προσεκτικά βήματα αλλά και δίχως καθυστερήσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή