Σαουδάραβας υπ. Επικρατείας: Δυνατότητα αύξησης των επενδυτικών σχέσεων με την Ελλάδα

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 18:20
UPD:18:23
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Τη δυνατότητα σημαντικής αύξησης των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις Άντελ αλ-Τζουμπέιρ που βρίσκεται στη χώρα μας.

«Είμαστε γείτονες, έχουμε εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, αλλά πιστεύω ότι το μέγεθος των επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων δεν ανταποκρίνεται στην εγγύτητα των σχέσεων των δύο χωρών και θεωρώ σημαντικό να αυξήσουμε τις διμερείς επαφές και να εξετάσουμε τις ευκαιρίες για συνεργασία που υπάρχουν», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία σε διάφορους τομείς και αντίστοιχα οι δικές μας επιχειρήσεις στην Ελλάδα και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε ότι «υπάρχει τεράστια δυνατότητα στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις αρχαιότητες, στην αμυντική βιομηχανία, την ενέργεια, τη ναυτιλία».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία βλέπουν τις προκλήσεις στην περιοχή με παρόμοιο τρόπο «και είναι ώρα να ενεργοποιήσουμε αυτή την πολύ ζεστή και φιλική σχέση».

«Θέλουμε και οι δύο να βρεθεί λύση στο Συριακό, θέλουμε να υπάρξει λύση στη διαμάχη Ισραήλ- Παλαιστίνης, στο Λίβανο, να περιορίσουμε τη Χεζμπολάχ, τη ριζοσπαστικοποίηση, τον ISIS, είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια εμπλοκής του Ιράν στις υποθέσεις των άλλων χωρών της περιοχής. Σε όλα αυτά τα θέματα οι απόψεις των δύο χώρων ευθυγραμμίζονται. Θέλουμε να ενισχύσουμε το εμπόριο και τις επενδύσεις, τη στρατιωτική μας συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Άντελ αλ-Τζουμπέιρ σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι αντίθετη στην τουρκική εισβολή στη Συρία και θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να προέλθουν ως αποτέλεσμα αυτής, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της τρομοκρατίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος πολέμου με το Ιράν, ο Σαουδάραβας υπουργός απαντήσε «προσπαθούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο με κάθε τρόπο, αλλά πρέπει να πάρουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας».

Επανέλαβε ότι η Σαουδική Αραβία θεωρεί υπεύθυνο το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Abqaiq. «Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τον πόλεμο με κάθε τρόπο, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στο Ιράν ότι η επιθετική του συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Στηρίζουμε την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ να απομακρυνθεί από τη συμφωνία με το Ιράν, θεωρούμε ότι ήταν αδύναμη συμφωνία».

Ο Άντελ αλ-Τζουμπέιρ είχε σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, τις οποίες χαρακτήρισε «παραγωγικές». Όπως σημείωσε πολύ περισσότερες επαφές θα ακολουθήσουν σύντομα.

Σημειώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδέχτηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή