Έρευνα για παραπομπή Τραμπ: Το σόου αρχίζει

Αρχίζουν σήμερα οι δημόσιες ακροάσεις
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 11:26
UPD:11:30
REUTERS/Jonathan Ernst
A- A A+

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Έναν μήνα και πλέον διήρκεσε η πρώτη φάση της έρευνας για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ. Οι καταθέσεις των μαρτύρων δόθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, έστω και αν μεγάλος μέρος αυτών διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης. Σήμερα, οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν. Οι κάμερες έχουν στηθεί και τα φώτα έχουν ανάψει στην αίθουσα ακοράσεων της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής. Οι Δημοκρατικοί έχουν την ευκαιρία να θέσουν την υπόθεση στη κρίση των Αμερικανών πολιτών και οι Ρεπουμπλικανοί να αναστρέψουν το κλίμα.  

Ιδιαίτερες εκπλήξεις από τους τρεις μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν σήμερα τι γνωρίζουν για το επίμαχο τηλεφώνημα μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ουκρανού ομόλογού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και τις αξιώσεις του Τραμπ από την ουκρανική κυβέρνηση, δεν αναμένονται.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μπιλ Τέιλορ, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Κεντ και η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μαρία Γιοβάνοβιτς έχουν ήδη καταθέσει. Οι απομαγνητοφωνημένες καταθέσεις τους έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και λίγο έως πολύ έχει προκύψει το δούναι και λαβείν (το λεγόμενο quid pro quo) μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της Ουκρανίας.

Δίχως συγκλονιστικού απροόπτου, οι μάρτυρες απλώς θα επαναλάβουν όσα έχουν ήδη καταθέσει. Το ερώτημα είναι πόσο πειστικοί θα είναι on camera, ώστε οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν τη στήριξη του λαού και οι Ρεπουμπλικανοί να αναγκαστούν να στηρίξουν με τη σειρά τους την παραπομπή του προέδρου τους. Οι πολίτες πρέπει να καταλήξουν εάν όντως ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε κατάχρηση της εξουσίας του προκειμένου να πιέσει τον Ουκρανό πρόεδρο να διεξαγάγει έρευνα για τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ.  

Αν και έχει κυρίως νομικό υπόβαθρο, ο πυρήνας της όλης διαδικασίας της παραπομπής είναι πολιτικός. Εισαγγελείς, συνήγοροι, δικαστές και «ένορκοι», άπαντες είναι πολιτικοί, οι οποίοι στο τέλος είναι υπόλογοι στους πολίτες που τους εξέλεξαν. Συνεπώς, στόχος τους είναι να κερδίσουν τηλεοπτικό κοινό και ψηφοφόρους συνάμα, σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στις ΗΠΑ Άντονι Ζάρκερ.

Το μεγαλύτερο διακύβευμα για τους Δημοκρατικούς είναι να αποτρέψουν τους Ρεπουμπλικανούς από το να απομυθοποιήσουν και αυτήν την υπόθεση στήνοντας ένα υπερθέαμα που θα μείνει στους Αμερικανούς σαν μία ακόμη σαπουνόπερα στην Ουάσιγκτον.

Το στοίχημα για τους Ρεπουμπλικανούς είναι να πείσουν τους πολίτες ότι ο Τραμπ είναι το θύμα «μη εκλεγμένων και ανώνυμων γραφειοκρατών», οι οποίοι διαφωνούν με την ανορθόδοξη εξωτερική πολιτική του. Και ει δυνατόν, να χάσουν το ενδιαφέρον τους και να κλείσουν γρήγορα την τηλεόραση.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή