Της Ανθής Αγγελοπούλου
«Οι ορμόνες που λαμβάνουν οι γυναίκες στα πλαίσια της διέγερσης των ωοθηκών δεν αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κακοήθους νόσου, ωστόσο είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος όλων των γυναικών που πρόκειται να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω κλινικής εξέτασης και απεικονιστικού ελέγχου» επεσήμανε ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος Σωτήρης Τρομπούκης στην ομιλία του στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού.
Σύμφωνα με το γιατρό η εξωσωματική δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί δεκάδες μελέτες παγκοσμίως και μάλιστα σε δείγμα χιλιάδων γυναικών προκειμένου να αναλυθεί εκτενώς η σχέση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με την ανάπτυξη καρκίνου. Και σύμφωνα με τα αποτελέσματα όλων αυτών, καταρρίπτεται ο μύθος που ήθελε τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση να έχουν αυξημένα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης για καρκίνο του μαστού.
Μόνο σε μία μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία αναφέρεται παροδική αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μόνο για τον πρώτο χρόνο έπειτα από τη λήψη φαρμάκων γονιμότητας. Η ιατρική επιστημονική κοινότητα, όμως, είναι καθησυχαστική, σημείωσε ο κ. Τρομπούκης, τονίζοντας πως η αύξηση αυτή αποδίδεται σε επιτάχυνση της ανάπτυξης προϋπαρχόντων όγκων καθώς και σε ανεπαρκή έλεγχο.
Όπως εξήγησε ο κ. Τρομπούκης στην ομιλία του, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε φαρμακευτική διέγερση ωοθηκών δεν αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κακοήθη νόσο σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού έπειτα από εξωσωματική γονιμοποίηση δε διαφέρει από εκείνον του γενικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με το γιατρό, το μήνυμα που πρέπει να λάβουν όλες οι γυναίκες είναι ότι ο έλεγχος των μαστών πριν από τη λήψη φαρμάκων γονιμότητας είναι αναγκαίος. Συγκεκριμένα, είπε ότι όλες οι γυναίκες άνω των 30 ετών που θα υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς και σε μικρότερες γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα μαστών ή μαστογραφία.
Η έγκαιρη διάγνωση ενός όγκου σε μία γυναίκα είναι σημαντική, καθώς πάντα πρωτεύοντα ρόλο έχει η αντιμετώπιση του καρκίνου και ακολουθεί η επιθυμία τεκνοποίησης.
Εξάλλου, τόνισε, οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, μπορούν πλέον να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους καθώς υπάρχουν μέθοδοι, όπως η κατάψυξη ωαρίων, εμβρύων ή η λαπαροσκοπική αφαίρεση και κατάψυξη ωοθηκικού ιστού, που βοηθούν τις γυναίκες με καρκίνο να ζήσουν το όνειρο της μητρότητας ακόμη και μετά την υποβολή τους σε χημειοθεραπεία.