Κ. Τσιάρας: Επανεξετάζεται η διάταξη για την εξύβριση των Θείων

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 11:14
UPD:11:29
INTIME NEWS/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
A- A A+

Το ενδεχόμενο της επανεξέτασης της διάταξης στον νέο Ποινικό Κώδικα περί κακόβουλης εξύβρισης των Θείων, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει. Η διάταξη προβλέπει φυλάκιση έως 2 έτη για  «όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιον δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη Εκκλησία ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσιάρας μιλώντας στο «Θέμα 104,6» δήλωσε προβληματισμένος για την εξέλιξη της υπόθεσης. «Προβληματίζομαι πάρα πολύ. Δεν το κρύβω ότι μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί, υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός και βεβαίως είναι ένα ζήτημα που βλέπω με μεγάλη προσοχή. Θα δούμε από δω και πέρα πώς θα εξελιχθεί».
  Σημείωσε δε ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε.

Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε χθες στη Βουλή ότι με την επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας των Θείων, στον Ποινικό Κώδικα  «θέλουμε να διαφυλάξουμε τα πραγματικά δικαιώματα και τις πραγματικές ελευθερίες των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικού και θρησκευτικού πιστεύω».

«Αυτό σημαίνει μια σύγχρονη ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία. Δηλαδή, μια ελεύθερη πολιτεία η οποία μπορεί να προστατεύει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οποιαδήποτε κατεύθυνσης, του οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας έκανε λόγο για «κατάπτυστη διάταξη».

 «Σοβαρά, πιστεύετε ότι ο Θεός έχει ανάγκη από εισαγγελική προστασία; Ποιο είναι το έννομο αγαθό που προστατεύει η επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας; Να πάει στην κόλαση αυτός που βλασφημεί, να πάει και φυλακή; Ποιοι είχαν τέτοια διάταξη; Μόνο τα μεσανατολικά ή ασιατικά φονταμενταλιστικά κράτη την είχαν αυτή τη διάταξη», σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή