Πτώση του Τείχους του Βερολίνου: «Η Γερμανία επανενώθηκε πρώτα στα dancefloor»

Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2019 21:33
UPD:22:55
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, λάτρεις της μουσικής διηγήθηκαν πώς τα παράνομα ρέιβ πάρτι βοήθησαν να ενωθεί ένα διαιρεμένο έθνος.

Το Βερολίνο σήμερα θεωρείται ναός για τους λάτρεις της χορευτικής μουσικής από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Ωστόσο, όχι πριν από πολύ καιρό, ήταν αδύνατη η συνύπαρξη όλων αυτών των ανθρώπων σε μια πίστα χορού, καθώς το Τείχος του Βερολίνου χώριζε στη μέση τη γερμανική πρωτεύουσα.

Μετά την πτώση του Τείχους, στις 9 Νοεμβρίου 1989, καταγράφηκε «έκρηξη» στα underground πάρτι με μουσική techno σε κενά κτίρια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και εργοστάσια.

«Μόλις μερικές εβδομάδες μετά την πτώση του Τείχους χόρευα μέσα σε βιομηχανικά ερείπια δίπλα σε ανθρώπους από την ανατολή, με τους οποίους δύο μήνες νωρίτερα δεν θα μπορούσα να έχω συναντηθεί», ανέφερε ο Χάικο Χόφμαν, εκ των επιμελητών της έκθεσης «No photos on the Dance Floor», σύμφωνα με το BBC.

Όπως πρόσθεσε, «αν κάποιος έλεγε σήμερα ότι την επόμενη εβδομάδα θα επανενωθούν η Βόρεια και Νότια Κορέα και θα ερχόταν μια ριζοσπαστική νέα μορφή μουσικής και οι άνθρωποι θα χορεύουν μαζί σε χώρους νέους που δεν χρησιμοποιούσε κανείς, θα σκεφτόσασταν ότι είναι εντελώς ουτοπικό. Αυτό συνέβη πριν από 30 χρόνια».

Συμπλήρωσε, δε, ότι οι συνθήκες ήταν ώριμες για αυτό το μοναδικό σκηνικό, επειδή υπήρξε μια κοινωνική αλλαγή, καθώς και μια αλλαγή στη μουσική.

«Η Γερμανία επανενώθηκε για πρώτη φορά στα dancefloor αυτών των πάρτι. Δεν χρειαζόταν πλέον να γίνεται διάκριση μεταξύ Ανατολής και Δύσης» συνέχισε ο ίδιος τονίζοντας πως άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, ανακάλυπταν μαζί κάτι νέο.

«Μια φιλική επανάσταση»

Χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για την επίσημη επανένωση της Γερμανίας τον Οκτώβριο του 1990 και ακόμη και τότε υπήρχαν ακόμη πολλές γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία.

Όπως εξήγησε το μέλος του συγκροτήματος Modeselektor, Σεμπάστιαν Ζάρι - κάτοικος του Ανατολικού Βερολίνου - η αστυνομία γνώριζε ότι διοργανώνονταν παράνομα πάρτι, ωστόσο στα επέτρεπε, καθώς δεν γνώριζε πώς να αντιδράσει με τη νομοθεσία να μην είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο και από ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη σύντομα «βρήκαν μια παιδική χαρά για να σχηματίσουν τα όνειρά τους», σχηματίζοντας συλλογικότητες και απολαμβάνοντας τα φτηνά ενοίκια και τη θετική ενέργεια του Ανατολικού Βερολίνου, συμπλήρωσε.

«Είμαι 100% σίγουρος ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας φιλικής επανάστασης» πρόσθεσε ο ίδιος σημειώνοντας πως, αν και θα μπορούσαν να υπάρξουν ταραχές, τελικώς επικράτησε η ηλεκτρονική μουσική.

Με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή