Ιράν: Έχουμε δικαίωμα να εμπλουτίζουμε ουράνιο έως 60%

Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2019 19:46
UPD:20:19
REUTERS/Stringer Iran
A- A A+

Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίζει ουράνιο έως 60%, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για τις περισσότερες πολιτικές χρήσεις, που, όμως, απέχει από το 90% που χρειάζεται για να κατασκευαστούν καύσιμα για πυρηνική βόμβα.

«Ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να παράγει 5%, 20% και 60% και έχει αυτήν την ικανότητα» δήλωσε ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πυρηνικό εργοστάσιο Φορντό, όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB. «Αυτή τη στιγμή, η ανάγκη βρίσκεται στο 5%» πρόσθεσε.

Το Ιράν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, σηματοδοτώντας την τέταρτη φάση του σχεδίου αποδέσμευσης του Ιράν από τους περιορισμούς που του θέτει η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2015, σε απάντηση στη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή.

Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα επισκεφθούν το Φορντό αύριο, δήλωσε ο Καμαλβαντί.

Αν και η συμφωνία έδινε τη δυνατότητα στο Ιράν να συγκεντρώνει μικρές ποσότητες ουρανίου για έρευνα, προέβλεπε ρητώς την απαγόρευση εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων αντιδραστήρων αλλά και, ενδεχομένως, πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η ΗΠΑ μετά την απόσυρσή τους από τη συμφωνία, καλώντας παράλληλα τις άλλες χώρες που υπέγραψαν το 2015, κυρίως τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, να μεσολαβήσουν για να αρθεί το αδιέξοδο.

Από την πρώτη στιγμή που το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί από τις δεσμεύσεις του, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία προσπάθησαν να παίξουν ρόλο διαμεσολαβητή με τις ΗΠΑ. Σταδιακά άρχισαν ωστόσο να σκληραίνουν τη στάση τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δράση της Τεχεράνης απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή