Συνάντησεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, θα πραγματοποιήσει αύριο, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Γενεύη, όπου μεταβαίνει προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου, Αλέξανδρο Γεννηματά, «στηρίζουμε διαχρονικά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα ήδη από το 2003, με τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, υπήρξε πρωτεργάτης της ενταξιακής αυτής προοπτικής και μετέπειτα πορείας. Η συζήτηση θα εστιαστεί στο πώς θα συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις και πώς η Ελλάδα θα στηρίξει την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων και από εκεί και πέρα ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, εκεί οι θέσεις είναι γνωστές, στο πώς θα υπάρξει ορθή και απαρέγγλιτη τήρηση της συμφωνίας».
Αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Γεννηματάς, η Ελλάδα συνομιλεί πάνω σε αυτό το ζήτημα με τους εταίρους, όμως αξιολογεί τα οποια επόμενα βήματα σχετικά με την ενταξιακή προοπτική, τα οποία πρέπει να είναι προσεκτικά.
«Η Ελλάδα έχει έναν ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή και θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή», επισήμανε για να συμπληρώσει: «Όποια πρωτοβουλία είναι να ανακοινωθεί θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατοτήτων προκειμένου να υπάρξει πρόοδος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι ήδη αύριο θα μεταβληθούν οι δεδηλωμένες θέσεις σημαντικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προκειμένου να επιτευχθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα να υπάρξει πρόοδος στην επιθυμητή αυτή κατεύθυνση».
Όσον αφορά τις επιτροπές για τις απαιτούμενες αλλαγές με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου εξωτερικών υποστήριξε ότι αναμένεται να καθοριστεί σύντομα η νέα σύνθεση της επιτροπής για τα βιβλία, ενώ για τα εμπορικά σήματα υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί η επωνυμία της «αυθεντικής, πραγματικής Μακεδονίας και να κερδίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το παιχνίδι της εποικοινωνίας». «Αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», είπε ο κ. Γεννηματάς.
Επιτυχής η επίσκεψη στη Μόσχα
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Μόσχα και στη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η επίσκεψη κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής. «Πιστεύουμε ότι πραγματοποιήθηκε ο στόχος της επίσκεψης αυτής, που ήταν ουσιαστικά η σηματοδότηση της έναρξης ενός νέου κεφαλαίου εγκάρδιων διμερών σχέσεων Ελλάδος-Ρωσίας», πρόσθεσε.
«Η προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων έχει από την πλευρά μας ένα διττό στόχο. Αφενός την προώθηση των διμερών μας σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα, επί τη βάσει των υφιστάμενων συνθηκών ασφαλώς, και αφετέρου τη διαμόρφωση μίας στενότερης συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης ως προς τα διεθνή, αλλά και περιφερειακά ζητήματα», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές και αποτελεί έναν μόνιμο επίσημο δίαυλο επικοινωνίας. Όπως πρόσθεσε, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε πρόσκληση σε Ρώσους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βάση στον τομέα της ενέργειας.
Ερωτηθείς για το θέμα της αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας, το οποίο συζητήθηκε χθες στη συνάντηση, ο κ. Γεννηματάς επισήμανε τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας και Εκκλησίας και υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως το ζήτημα δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών τους.
Επόμενες επαφές
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα και τις επαφές του υπουργού, ο κ. Γεννηματάς ανέφερε ότι την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, ο κ. Δένδιας θα υποδεχτεί τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ενώ τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, θα συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες που θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Κινέζο Πρόεδρο.
Την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα υπουργό Επικρατείας, ενώ την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον υπουργό Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, καθώς και με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, με την ατζέντα να επικεντρώνεται σε θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Αργότερα σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, προκειμένου να προετοιμάσει την επίσκεψή του στη Ρωσία, στις 12 και 13 Νοεμβρίου, και τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών και συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Ρωσίας, Εβγκένι Ντίντριχ και τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών και ειδικό προεδρικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογντάνοφ.
Πηγή: ΑΜΠΕ