Η εναρκτήρια εκδήλωση για μια πρωτοποριακή συνεργασία του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με την ΕΥ, τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα και του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη.
Jessen-Διγαλάκης-Δήμας-Συροπούλου-Καρκαλέτσης-Παλιούρας
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Hans Jessen, Global Innovation Leader της EY. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης μίλησε για την πρωτοποριακή, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεργασία, και παρουσίασε συνοπτικά τις δραστηριότητες του Δημόκριτου στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) τονίζοντας την αξία μίας τέτοιας επένδυσης για το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και την Ελλάδα, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ΤΝ.
Όπως είπε ο Δρ. Καρκαλέτσης, «Το Κέντρο Αριστείας, με έδρα τον Δημόκριτο, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Τεχνητή Νοημοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο, υλοποιώντας πρωτογενή έρευνα στην ευφυή ανάλυση εγγράφων, στην εξόρυξη πληροφορίας και άλλα σχετικά πεδία».
Στη συνέχεια, ο Δρ. Γιώργος Παλιούρας, Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας μίλησε για την ερευνητική ομάδα που συγκροτείται από νέους ταλαντούχους επιστήμονες και έμπειρους ερευνητές. Όπως είπε ο Δρ. Παλιούρας «Στόχος είναι να δομηθεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές ερευνητικές ομάδες στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη. Ένα σημείο αναφοράς για την Τεχνητή Νοημοσύνη διεθνώς».
Ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στο πάνελ, αναφέρθηκε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση τονίζοντας ότι οι τεχνολογίες που έχουν σχέση με την ΤΝ αποτελούν κεντρικό κομμάτι της. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να λυθούν βασικές εκκρεμότητες στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς υπάρχει ανάγκη να εξορύξουμε γνώση από μεγάλες βάσεις δεδομένων, που είναι ουσιαστική και αναγκαία συνθήκη για τις τεχνολογίες της ΤΝ.
Για την επιστροφή εξαιρετικών επιστημόνων στην Ελλάδα έκανε λόγο ο κ. Δήμας, ο οποίος μίλησε για την ευκαιρία, μέσω αυτής της συνεργασίας, να επανα-προσελκύσουμε Έλληνες επιστήμονες που αναγκάστηκαν τα χρόνια της κρίσης να φύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους στην χώρα μας. Ο κ. Δήμας πρόσθεσε ότι το brain gain είναι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Ο κ. Διγαλάκης υπογράμμισε την αξία των εφαρμογών ΤΝ σήμερα και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για εξοικείωση των πολιτών με τις τεχνολογίες αυτές, γεγονός που προϋποθέτει μια συνολική προσέγγιση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Σε ερώτηση για τους λόγους που η ΕΥ επέλεξε τον Δημόκριτο για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη ο Hans Jessen τόνισε:
«Ο Δημόκριτος έχει εξαιρετική φήμη ως ερευνητικό κέντρο διεθνώς, με μακρά και επιτυχημένη πορεία. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στον τομέα της ΤΝ οδηγώντας τις εξελίξεις και από αυτή την άποψη ήταν μία εύκολη επιλογή. Από την εμπειρία μου, οι Έλληνες ερευνητές διανύουν επιτυχημένες πορείες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ωστόσο, οι περισσότεροι αναζητούν ευκαιρίες για να γυρίσουν στην Ελλάδα και να κάνουν οικογένεια και να συνεχίσουν στη χώρα τους την εργασία τους. Θεωρούμε ότι το Κέντρο Αριστείας προσφέρει την κατάλληλη ευκαιρία για να προσελκύσουμε τους ερευνητές αυτούς πίσω στην Ελλάδα».