ΗΠΑ: Σαουδάραβες, πρώην υπάλληλοι του Twitter, κατηγορούνται για κατασκοπεία

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 10:44
UPD:10:45
REUTERS/LUCAS JACKSON
A- A A+

Τρεις Σαουδάραβες, εκ των οποίων οι δύο είναι πρώην υπάλληλοι του Twitter, διώκονται για κατασκοπεία εις βάρος των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με τους «New York Times», που Σαουδάραβες πολίτες αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους κατηγορία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Σαουδάραβες πράκτορες αναζητούσαν προσωπικές πληροφορίες χιλιάδων χρηστών του Twitter, περιλαμβανομένων και των επικριτών του βασιλείου.

Πρόκειται για Άχμαντ Αμπουάμο, με αμερικανική υπηκοότητα και τον Αλί Αλζαμπάρα από τη Σαουδική Αραβία. Ο τρίτος, επίσης Σαουδάραβας πολίτης, ο Άχμεντ Αλμουτάιρι, επίσης κατηγορείται για κατασκοπεία, αλλά πιο συγκεκριμένα φέρεται πως λειτουργούσε ως ενδιάμεσος των άλλων δύο και των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών. Εξετάζεται επίσης κατά πόσον βοήθησε τον Αλζαμπάρα να διαφύγει από τις ΗΠΑ.

Ο Άχμαντ Αμπουάμο εμφανίστηκε χθες ενώπιον δικαστηρίου στο Σιάτλ και παραμένει υπό κράτηση. Οι άλλοι δύο εκτιμάται ότι βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία.

Ο Αλζαμπάρα και ο Αμπουάμο κατηγορούνται ότι από τα τέλη του 2014 έως την άνοιξη του 2015 χρησιμοποιούσαν την προνομιακή πρόσβαση που διέθεταν στα συστήματα του Twitter για να συγκεντρώνουν εμπιστευτικά δεδομένα που συνδέονταν με λογαριασμούς στον ιστότοπο και να τα παραδίδουν στο Ριάντ. Εντόπιζαν και παρέδιδαν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή IPs, αριθμούς τηλεφώνων και ημερομηνίες γέννησης χρηστών με αντάλλαγμα δώρα και ρευστό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η Σαουδική Αραβία είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί στενές σχέσεις με το βασίλειο, παρά τη γενική κατακραυγή μετά την άγρια δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πέρσι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή