Ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη σκιά της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2007 17:16

Ισραηλινοί στρατιώτες απωθούν Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κοντά στο φυλάκιο Umm Salamona την Παρασκευή

A- A A+

Tο ενδεχόμενο να περιορίσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων εξετάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών που τελμάτωσαν λόγω διαφωνιών για τον εποικισμό.

Οι Παλαιστίνιοι διατρανώνουν πως οι ουσιώδεις διαπραγματεύσεις για τα σύνορα, την τύχη της Ιερουσαλήμ και των παλαιστινίων προσφύγων δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εάν πρώτα το Ισραήλ δεν δεσμευθεί ότι θα σταματήσει την κατασκευή νέων οικισμών εποίκων, όπως απορρέει κι από τις ρήτρες του «Οδικού Χάρτη» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Ο Οδικός Χάρτης επιτάσσει ακόμη στους Παλαιστινίους να θέσουν φραγμούς στη δράση των ενόπλων οργανώσεων, μία ρήτρα που οι Ισραηλινοί επιμένουν πως πρέπει να τηρηθεί προκειμένου να ξεκινήσει η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τόνισε πως δεν κατανοεί γιατί το Ισραήλ εξακολουθεί την «ξέφρενη εποικιστική πολιτική και κατά την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς» και δήλωσε πως οι διαπραγματευτές του θα συνεχίσουν να θίγουν το θέμα σε κάθε ευκαιρία. Ο δε, παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ τόνισε πως τα ισραηλινά σχέδια «σαμποτάρουν τις προσπάθειες για διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού ΥΠΕΞ ¶ριε Μέκελ δήλωσε πως «ευελπιστεί πως θα επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» κατά τη σημερινή συνάντηση, παρά τις διαφορές.

Αναφορικά με τις ισραηλινές κατηγορίες για την εποικιστική πολιτική, που αφορά και την παράμετρο της «φυσικής ανάπτυξης» των ήδη υπαρχόντων καταυλισμών, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ Μαρκ Ρεγκέβ δήλωσε πως η χώρα του θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, μη επιτρέπουσα την «ανάπτυξη προς τα έξω» των οικισμών, απαγορεύοντας την κατασκευή νέων οικισμών και τις κατασχέσεις παλαιστινιακών γαιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή