ΗΠΑ: Απροσδόκητη νίκη για τους Δημοκρατικούς σε Κεντάκι και Βιρτζίνια

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 09:05
UPD:09:13
REUTERS/CHRIS KEANE
A- A A+

Μία απροσδόκητη νίκη, με ένα αποτέλεσμα το οποίο πολιτικοί αναλυτές βλέπουν σαν σφυγμομέτρηση για τις προεδρικές εκλογές του 2010, σημείωσε το Δημοκρατικό Κόμμα στο Κεντάκι και τη Βιρτζίνια.

Έπειτα από μία μάχη στήθος με στήθος, ο Δημοκρατικός Άντι Μπεσίαρ επικράτησε του κυβερνήτη Ματ Μπέβιν, έστω και αν ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στην τελευταία του προεκλογική εμφάνιση, το βράδυ πριν από τις εκλογές. Οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν επίσης τον έλεγχο της Βουλής στη Βιρτζίνια για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια.

Εκλογές διεξήχθησαν επίσης στο Μισισίπι, όπου οι  Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν να διατηρήσουν την εξουσία, και στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου οι Δημοκρατικοί αναμενόταν να διατηρήσουν τον έλεγχο της κάτω Βουλής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε κερδίσει στο Κεντάκι με διαφορά 30 μονάδων το 2016, έκανε ό,τι μπορούσε για να μη χαθεί αυτή η μάχη. Στην ομιλία του στο Λέξινγκτον, το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ μετέτρεψε τις εκλογές σε ένα προσωπικό στοίχημα, τονίζοντας στους ψηφοφόρους ότι εάν δεν επανεκλεγόταν ο Μπέβιν, οι αναλυτές θα μιλούσαν για «τη μεγαλύτερη ήττα – του ίδιου - στην παγκόσμια ιστορία»

Η ήττα στο Κεντάκι είναι όντως μία προσωπική αποτυχία για τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε κάθε περίπτωση, οφείλεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως ο Μπέβιν ήταν ο πιο αντιδημοφιλής κυβερνήτης στις ΗΠΑ, αφότου συγκρούστηε με συνδικάτα και δασκάλους.

Οι Δημοκρατικοί απέσπασαν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του πολιτειακού κοινοβουλίου στη Βιρτζίνια όπου οι Ρεπουμπλικανοί είχαν ισχνή πλειοψηφία. Εκεί ο Τραμπ απέφυγε να κάνει εκστρατεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή