Είναι εδώ για να μείνει

Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 10:41
UPD:10:42
REUTERS/ELIAS MARCOU
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Βαρετή η επανάληψη. Όμως, επιβάλλεται. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό ίσως να μην έχει λύση. Οι αφίξεις δεν θα σταματήσουν. Μόνο το τελευταίο τετράμηνο είχαμε 40.000. 

Για κάθε ομάδα που θα μεταφέρεται στην ενδοχώρα, άλλη μία θα φτάνει στα νησιά και η κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας δεν καταλήγει πουθενά. Για την Ελλάδα.

Οι λοιποί Ευρωπαίοι έχουν βολευτεί. Η εξακολουθούσα και σήμερα ροή παρακάμπτει τη δική τους επικράτεια με τα μέτρα σφράγισης των εθνικών τους συνόρων, ενώ η ευρωπαϊκή προστασία συνόρων είναι μόνο στη φαντασία. Φανό θυέλλης δεν έχει το σκοτάδι. Η Ελλάδα, πέραν ενός (ακριβο)πληρωμένου από την Ε.Ε. πλαισίου για τη φιλοξενία των προσφύγων/μεταναστών, δεν μπορεί να περιμένει τίποτα άλλο. 

Στη δική τους αυλή το πρόβλημα να μη φτάνει. Η ευρωπαϊκή υποκρισία πιάνει ταβάνι, η Αθήνα, ακόμη ανέτοιμη, ό,τι μπορεί κάνει. Η έκκληση για εθνική συναίνεση δεν πιάνει.

Οι σχεδιασμοί για αποσυμφόρηση των νησιών, με τη μεταφορά εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, γίνεται επεισοδιακά, με κατοίκους πολλών περιοχών να αντιδρούν δυναμικά. 

Στη δική τους αυλή το πρόβλημα να μη φτάνει. Όλοι εν τέλει συμπεριφέρονται ευρωπαϊκά. Νύχτα Σαββάτου στα Γιαννιτσά.
Αναδίπλωση ξανά. «Η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας. Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται. 
Για να έχουμε όμως τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια. 

H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα. Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. 

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί».

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και όποιος το υποτιμά είτε πλανάται, είτε συνειδητά παραπλανά.    
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή