Γιούνκερ: Ο Τζόνσον είπε πολλά ψέματα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα

Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 14:23
UPD:14:56
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Μερίδιο ευθύνης, προσωπικά στον Μπόρις Τζόνσον, για τα «πολλά ψέματα» που ειπώθηκαν κατά την εκστρατεία υπέρ του Brexit, πριν από το δημοψήφισμα του 2016, καταλόγισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.  

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε και ο ίδιος μετανιωμένος επειδή δεν αξιολόγησε τότε τα επιχειρήματα του στρατοπέδου του Leave. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μείνει αμέτοχη στο δημοψήφισμα έπειτα από παραίνεση του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υποστήριζε ότι μία παρέμβαση από τις Βρυξέλλες θα προκαλούσε αντιδράσεις.

Αυτό ήταν λάθος, αναγνώρισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Τόσα πολλά ψέματα ειπώθηκαν, και από τον νυν προωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στα οποία έπρεπε να είχε δοθεί απάντηση», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευθύνη ωστόσο είχε και το στρατόπεδο του Remain, υποστήριξε ο Γιούνκερ, και κυρίως ο «φίλος» του Τόνι Μπλερ. Οι Βρετανοί, σημείωσε, περιλαμβανομένου του πρώην ηγέτη των Εργατικών, έβλεπαν ανέκαθεν την Ε.Ε. σαν οικονομικό σχέδιο και απέφευγαν την πολιτική ένωση. «Εάν παραμείνει κολλημένος σε αυτό το αφήγημα για περισσότερο από 40 χρόνια, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη που ο κόσμος το θυμάται στο δημοψήφισμα», υπογράμμισε ο απερχόεμνος πρόεδρος της Κομισιόν.

Τα «μικρά κόλπα» για την αντιμετώπιση του Τραμπ

Κάνοντας έναν γενικό απολογισμό της θητείας του από το 2014 στην Επιτροπή, ο Γιούνκερ μίλησε επίσης για τον «ανόητο εθνικισμό», ο οποίος παραμένει απειλή για την Ε.Ε., ενώ αποκάλυψε και «μικρά κόλπα» για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλτ Τραμπ, όπως να χρησιμοποιεί στις συναντήσεις του αποκλειστικά αμερικανικές εμπορικές στατιστικές, ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος να μη μπορεί να τις αντικρούσει.  

«Ωραίες οι Παρασκευές για το Μέλλον, αλλά δεν είμαι τόσο αφελής»

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά το παγκόσμιο κίνημα των μαθητών για το περιβάλλον, με εκπρόσωπο την Γκρέτα Τούνμπεργκ. «Μου αρέσει πολύ να συμμετέχουν οι νέοι, αλλά δεν είμαι επίσης αφελής. Πολλά από αυτά που παρουσιάζονται τόσο συναισθηματικά δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθούν στην πραγματικότητα. Η κλασική βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει να έχει σπίτι στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τα φιλιά με Πούτιν και Ερντογάν δεν έβλαψαν την Ευρώπη»

Ο βετεράνος πολιτικός υπερασπίστηκε επίσης τους ένθερμους εναγκαλισμούς και τα φιλιά με πολιτικούς όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Το προσωπικό μου με προειδοποιεί μερικές φορές να μην αγκαλιάσω αυτόν τον άνθρωπο. Ο Ερντογάν όμως με φίλησε, οπότε τον φίλησα κι εγώ. Φίλησα τον Πούτιν και με φίλησε κι αυτός. Καμία από τις δύο περιπτώσεις σίγουρα δεν έβλαψε την Ευρώπη», σημείωσε με νόημα.

«Οι ψευδείς φήμες για το ποτό έβλαψαν την οικογένειά μου»

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε και στις επίμονες φήμες ότι έπινε πολύ, σχολιάζοντας μόνο ότι τέτοιου είδους ισχυρισμοί έβλαψαν πρωτίστως την οικογένειά του. Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, έχει πάρει άδεια για να υποβληθεί σε επέμβαση. Ωστόσο η αποχώρησή του από το τιμόνι της Επιτροπής θα καθυστερήσει λίγο ακόμη, καθώς η διάδοχός του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την έγκριση της ομάδας της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή