Σι Τζινπίνγκ: Νέα ώθηση στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας

Κ. Μητσοτάκης: Πολλές και σημαντικές οι ευκαιρίες που ανοίγονται
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 12:06
UPD:16:24
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL
A- A A+

Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα θα δώσει νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία εξέφρασε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σαγκάη.

«Η επίσκεψή σας δίνει νέα ώθηση στη στρατηγική μας συνεργασία», υπογράμμισε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κίνας. «Η έκθεση της Σαγκάης είναι ένα βήμα για να ανοίξει η αγορά της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο. Η Κίνα κάλεσε την Ελλάδα να είναι τιμώμενη χώρα σε αυτή την έκθεση για να μπορέσετε και εσείς να προωθήσετε τα δικά σας προϊόντα. Η Κίνα χαίρεται για την Ελλάδα που επωφελείται από αυτή την ευκαιρία. Είναι μια κατάσταση από την οποία κερδίζουν και οι δύο χώρες» πρόσθεσε.

EURONEWS

Στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και αναφέρθηκαν στους τομείς στους οποίους αυτή η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί και να διευρυνθεί. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τη «δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα κέντρο logistics», όπως τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Κίνας πρότεινε τη διεύρυνση της συνεργασίας και ανέφερε ότι θα μπορούσε να καθιερωθεί ένα πολιτιστικό έτος Ελλάδας - Κίνας το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό.

Κ. Μητσοτάκης: Αποφασισμένη να διευκολύνει ξένους επενδυτές η κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Κινέζο πρόεδρο «για την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή», τονίζοντας ότι η επιλογή του να επισκεφθεί την Κίνα και να ηγηθεί της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής σηματοδοτεί την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Αθήνα στις διμερείς σχέσεις».

«Η εγγύτητα των δυο πολιτισμών χάνεται στο βάθος των αιώνων και σηματοδοτεί σε πολιτιστικό υπόβαθρο την ιδιαίτερη σημασία της σχέσης μας» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ επανέλαβε το κάλεσμά του για επενδύσεις στη χώρα μας.

«Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να διευκολύνει ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφαλαία και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Έλληνες με τρόπο βιώσιμο που σέβεται το περιβάλλον» ανέφερε. Σημείωσε ακόμη ότι επί Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα έκανε «άνοιγμα» στην αγορά της Κίνας. «Η δική μου παράταξη, η Ν.Δ., ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της χώρας στην Κίνα. Χαίρομαι τώρα που ως πρωθυπουργός θα μπορέσω να πάω αυτή την οικονομική σχέση σε ξεχωριστό επίπεδο. Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και σημαντικές», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη που πραγματοποίησε νωρίτερα στην έδρα της Cosco, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρόεδρο του κινεζικού κολοσσού και να επιβεβαιώσει «την απόλυτη προσήλωσή μας στην εξαιρετικά σημαντική επένδυση» στον Πειραιά. «Είχαμε δεσμευτεί ότι εντός δυο μηνών θα εγκρίνουμε το master plan. Το κάναμε. Είναι μια εμβληματική επένδυση», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Όταν λέμε κάτι το κάνουμε, δεν λέμε λόγια».

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 1.000 πλοία από Έλληνες πλοιοκτήτες αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων σημείωσε ότι «στην εφοδιαστική αλυσίδα των πλοίων είναι σημαντικό να δούμε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με κινέζικα ναυπηγεία ώστε να ανοίξει και με αυτόν τον τρόπο αυτή η αγορά».

«Θα είναι win-win λύση για Έλληνες παραγωγούς, για τα κινέζικα ναυπηγεία και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα» εκτίμησε.

Στο κλείσιμο της συνάντησης οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί 10 ως 12 Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή