Αλαβάνος: Πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού στην υπόθεση Ζαχόπουλου

Να κατατεθούν στη Βουλή όλες οι αποφάσεις του ΚΑΣ από το 2004 μέχρι σήμερα, ζητούν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2007 14:04
UPD:14:11
A- A A+

Για τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Υπάρχει μια προσωπική πλευρά, η οποία έχει δραματικά στοιχεία. Υπάρχει όμως από την άλλη μια σοβαρή πολιτική πλευρά. Κατά τη γνώμη μας, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σήψη, υπάρχουν μαύρα σημεία και υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά και με το ρόλο που είχε ως υπουργός Πολιτισμού τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησης της ΝΔ», παρατήρησε ο κ. Αλαβάνος.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δοθούν όλα τα στοιχεία σχετικά με όλες τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στο θέμα του λατομείου της Καντάνου. «Θεωρούμε -είπε- ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τη σύνθεση του ΚΑΣ. Έχει ευθύνες για την ημερήσια διάταξη, την οποία καθόριζε ο Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Kαι υπάρχουν ευθύνες για πολλές γνωμοδοτήσεις, αποφάσεις του ΚΑΣ».

«Θέλουμε διαφάνεια. Θέλουμε όλα τα στοιχεία. Η ΝΔ έχει ευθύνες και οφείλει να τις αναλάβει και σε επίπεδο Πρωθυπουργού», υπογράμμισε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Εν τω μεταξύ, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, Περικλής Κοροβέσης και Γρηγόρης Ψαριανός, ζήτησαν να ελεγχθούν όλες οι αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από το 2004 και μετά, καθώς και γενικότερα τη διερεύνηση όλων των θεμάτων που χειρίστηκε ο Χ. Ζαχόπουλος στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλες οι αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από το 2004 μέχρι σήμερα που αφορούν:

α) περιορισμούς αρχαιολογικών ζωνών

β) ανεγέρσεις οικοδομών σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους ή στις ζώνες προστασίας που τους περιβάλλουν

γ) αποχαρακτηρισμούς νεοκλασικών κτιρίων

δ) περιπτώσεις στις οποίες οι Εφορείες Αρχαιοτήτων ή τα Τοπικά Συμβούλια πρότειναν τη διατήρηση μνημείων και το ΚΑΣ έλαβε διαφορετική απόφαση

ε) εγκατάσταση, λειτουργία ή επέκταση λατομείων

στ) περιπτώσεις στις οποίες προκειμένου να ληφθεί απόφαση χρησιμοποιήθηκε η διπλή ψήφος του προέδρου του ΚΑΣ κ. Ζαχόπουλου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή