Δικαστές-εισαγγελείς: Πλήγμα για τη Δικαιοσύνη η μείωση της χρηματοδότησης στο ΤΑΧΔΙΚ

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 15:04
UPD:15:08
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Την αντίθεσή της στη μείωση του ποσοστού που αποδίδει το Δημόσιο στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ), με βάση σχετική διάταξη που συμπεριλήφθηκε και ψηφίστηκε χθες, «χωρίς καμία ενημέρωση των Δικαστικών Ενώσεων», σε τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το άσυλο, εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 4 της τροπολογίας προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 μειώνεται το ποσοστό που αποδίδει το Δημόσιο στο ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων) από 30% σε 10%, ώστε η διαφορά του 20% να εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τους δικαστές και τους εισαγγελείς, βασική αποστολή του ΤΑΧΔΙΚ είναι η εξασφάλιση των υποδομών και του εξοπλισμού τόσο στον τομέα της στέγασης, όσο και στον τομέα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθώς και η δημιουργία αξιοπρεπών και κατάλληλων συνθηκών κράτησης.

«Σε μια περίοδο που οι ελλείψεις και τα προβλήματα από την υποχρηματοδότηση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα οξυμένα, σε σημείο ώστε η κάλυψη βασικών αναγκών υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων να γίνεται από τα ταμεία των Δικαστικών Ενώσεων, η στέρηση οποιουδήποτε ποσοστού από τη χρηματοδότηση του ΤΑΧΔΙΚ ενδέχεται να οδηγήσει σε οριστική και πλήρη εγκατάλειψη των υποδομών δικαστηρίων και Εισαγγελιών. Το ενδιαφέρον για την λειτουργία της Δικαιοσύνης πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα από την πολιτική ηγεσία» αναφέρει η Ένωση.

Όπως σημειώνει, πάγιο αίτημά της είναι η ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τη Δικαιοσύνη, «για να μπορεί απρόσκοπτα να ανταποκρίνεται στον θεσμικό της ρόλο».

Δικαστές και εισαγγελείς δηλώνουν ότι αναμένουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωση και διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η κατανομή των πόρων μεταξύ του ΤΑΧΔΙΚ και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή