«Τετ α τετ» Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 08:01
UPD:09:31
A- A A+

Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης αναμένεται να εξελιχθεί η αποψινή συζήτηση στη Βουλή για το άσυλο, καθώς μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι στη Βουλή θα παραστεί και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, οι πληροφορίες λένε ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να παραστεί και να παρέμβει στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Το «τετ α τετ» Μητσοτάκη – Τσίπρα αναμένεται με ενδιαφέρον με ανοικτή την αντιπαράθεση κυβέρνησης -αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο, όπου αναμένεται η απάντηση του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα στην επιστολή που έστειλε χθες ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας του – επί της ουσίας – να παρέμβει για να αλλάξει η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να υπερβεί το βασικό σκεπτικό της απόφασης, ό,τι, δηλαδή, δεν γίνεται οι  δύο βουλευτές του να είναι ταυτόχρονα και μάρτυρες και μέλη της προανακριτικής επιτροπής έχοντας ρόλο εισαγγελέα. Την ίδια ώρα ωστόσο τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κ. Γεροβασίλη που μίλησε χθες με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες προσπαθούν να χαμηλώσουν τους αρχικούς τόνους, παίρνοντας και κάποιες αποστάσεις από τις απειλές Πολάκη ότι θα κάνει «Κούγκι» τη Βουλή κλπ. 

Η Κουμουνδούρου επιχειρεί να πείσει ότι σκοπός της δεν είναι ο ευτελισμός της επιτροπής και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών όπως την κατηγορεί η πλειοψηφία και διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ο κ. Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο οριστικής αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την προανακριτική επιτροπή.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει σαφές πως δεν συναινεί στην αντικατάσταση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου. Ζητά από τον κ. Τασούλα να παρέμβει ώστε να αλλάξει η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεσή τους και - ανάμεσα σε άλλα - υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που η σύνθεση της προανακριτικής επιτροπής αποφασίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής,  μόνο με άλλη απόφαση της Βουλής μπορεί να αλλάξει.

Σε ό,τι αφορά την παλαιότερη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που για τους ίδιους λόγους εξαιρούσε δύο βουλευτές από την εξεταστική επιτροπή για το Βατοπαίδι, το επιχείρημα του κ. Τσίπρα είναι ότι «μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής».

Ίσως και σήμερα ο κ. Τασούλας να απαντήσει στον κ. Τσίπρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα κάνει μία συναινετική πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ. ‘Όπως όλα δείχνουν σκοπός της ΝΔ είναι το θέμα να λήξει και οι τόνοι να πέσουν πολύ πριν την ερχόμενη Τρίτη που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρόαση της επιτροπής με βασικό έργο την εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή, ο οποίος αν και βασικό πρόσωπο του σκανδάλου Novartis, δεν έχει κληθεί να καταθέσει στη δικαιοσύνη εδώ και τρία χρόνια που διαρκεί η έρευνα. Και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, η κ. Γεροβασίλη έκανε χθες λόγο για συμβιβαστική λύση που πρέπει να βρεθεί για να προχωρήσουν οι εργασίες της επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, αν η πρόταση Τασούλα δεν γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να στείλει επιστολή με την οποία θα ζητά από την αξιωματική αντιπολίτευση  τα ονόματα των αντικαταστατών των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου.

Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και στενή συνεργάτιδα του κ. Τσίπρα, Όλγα Γεροβασίλη, είπε πάντως χθες ότι οι απειλές Πολάκη πως αν δεν τον αφήνουν να μπει θα τα κάνει …Κούγκι, είναι προσωπικές του απόψεις. Αυτό, βεβαίως, δεν αποτελεί «άδειασμα» Πολάκη όπως γράφτηκε κατά κόρον – η αίσθηση πως το δόγμα Πολάκη παραμένει βασικό στοιχείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρή – ήταν όμως ένα βήμα προς την εκτόνωση.

 «Είναι προσωπική άποψη του κ. Πολάκη, δεν έχουμε αποφασίσει, εμείς κινούμαστε θεσμικά. Δεν θέλουμε να γίνει λίμπα η διαδικασία και ζητάμε από τον πρόεδρο να την προστατεύσει. Περιμένουμε την απάντησή του στην επιστολή μας» είπε η κ. Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κουμουνδούρου θα περιμένει την απάντηση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και θα κινηθεί αναλόγως. Αν δεν υπάρξει εξέλιξη και την Παρασκευή  ο κ. Τασούλας ζητήσει την αντικατάσταση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, τότε η απόφαση του κ. Τσίπρα αναμένεται να ληφθεί το αργότερο ως τη Δευτέρα, δηλαδή λίγες ώρες πριν την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή