Σε προειδοποιητική απεργία εντός του Νοεμβρίου θα προχωρήσουν οι φορείς ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικά οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, καθώς και τα πολυϊατρεία.
Αυτό αποφάσισε το συντονιστικό όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Όπως εξήγησε, μέχρι στιγμής ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων των ιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων, με την κατάργηση του Clawback ή τον περιορισμό του. Γι’ αυτό και ο κλάδος αποφάσισε να αντιδράσει «εμπράκτως», οργανώνοντας μέσα στον Νοέμβριο την προειδοποιητική απεργία, ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του «ληστρικού Clawback» και την αύξηση των πόρων του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Μετά τη σύσκεψη των φορέων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του ΠΙΣ και του συντονιστικού οργάνου με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκο, και την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, η οποία, αναγνώρισε «για άλλη μία φορά» την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ανακατανομή των πόρων του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των κονδυλίων για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου, οπότε και θα είναι ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού.
Επίσης, σύμφνα με το συντονιστικό, δήλωσε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων για τις διαγνωστικές εξετάσεις μέσω κονδυλίων από την Πρόνοια και το μεταναστευτικό. Όπως επισήμανε η κ. Καρποδίνη στο προεδρείο του ΠΙΣ και στο συντονιστικό, στόχος είναι τα επόμενα τρία χρόνια να καταργηθεί πλήρως το Clawback.
Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ επανέλαβαν ότι οι συνθήκες είναι ασφυκτικές για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα και ζήτησαν την άμεση κατάργηση του Clawback, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος.
Όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, ο κλάδος είχε διεκδικήσει τα δικαιώματά του και με την προηγούμενη κυβέρνηση και θα το πράξει και με τη νυν, καθώς στόχος του είναι να ανακάμψουν οι ιατροί και οι φορείς από τις δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις που τους έχουν επιβληθεί.
Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ ζήτησαν από την κ. Καρποδίνη να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, που φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ για 1.500 υπαλλήλους, και να ενισχυθούν οι γιατροί.
«Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΠΥΥ για χιλιάδες συμβεβλημένους ιατρούς, εργαστήρια και πολυϊατρεία που καλύπτουν βασικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταβάλλει μόλις το 1/3 του ποσού που αντιστοιχεί στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Ενώ για διαγνωστικές εξετάσεις δίνονται 393 εκατ. ευρώ και για ιατρικές επισκέψεις 93 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κλάδος καλύπτει το 90% των αναγκών του πληθυσμού» επισημαίνουν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το συντονιστικό όργανο.